„Semberka“ Janja :U stečaju suše luk

BIJELJINA, U Fabrici za sušenje povrća, začina i ljekovitog bilja „Semberka“ Janja dok čekaju okončanje stečajnog postupka pokrenutog još u aprilu 2013. godine obavljaju uslužno sušenje i prerada sremuša, divljeg samoniklog luka.

Goran Marković, stečajni upravnik „Semberke“ kaže da su za poslovnog partnera iz Banjaluke četrdesetak radnika uspješno završila sušenje i preradu sremuša koji ima izuzetna ljekovita svojstva i koristi se u farmaceutskoj industriji.

Nakon dvije katastrofalne poplave, kada je voda uništila veliku količinu gotove robe i nanijela ogromnu štetu postrojenjima i kancelarijskom namještaju, uspjeli smo sve to sanirati i ponovo pripremiti fabriku za normalan rad“, ističe Marković.

Marković kaže da bi sjednica Odbora povjerilaca Fabrike sušenog povrća „Semberka“ u stečaju trebalo da se organizuje za desetak dana i na taj sastanak biće pozvani i predstavnici mostarske Hipo banke kojima je Okružni privredni sud u Bijeljini priznao potraživanje od 8,6 miliona KM.

U vrijeme proglašenja stečaja u „Semberki“ je radilo tridesetak radnika i njihova potraživanja iznose 323.662 KM. Postrojenja u ovoj fabrici zaustavljena su još krajem 2012. godine, kada su ukupne obaveze po završnom računu iznosile 11.857.107 KM. Kreditna zaduženja u tom trenutku iznosila su 6,5 miliona KM, a 2,2 miliona KM bile su obaveze kao žiranta privatnoj firmi bivšeg većinskog vlasnika.

U međuvremenu je utvrđeno da potraživanje „Tuzlanskih rudnika“ iznosi oko 500.000 KM, dok Poreska uprava RS potražuje više od 700.000 KM. I obaveze prema dobavljačima u vrijeme proglašenja stečaja iznosile su oko dva miliona maraka. Zainteresovanih kupaca za ovu fabriku ima, kaže stečajni upravnik Goran Marković, kako iz BiH, tako i iz Njemačke i Italije, ali se teško bilo ko odlučuje da kupi fabriku od koje povjerioci potražuju više od 12,5 miliona KM.

Izvor: CAPITAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *