Set antikorupcionih zakona uskoro u skupštinskoj proceduri

BRČKO – Gradonačelnik Brčkog Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić i glavni koordinator brčanske Vlade Nenad Kojić održali su danas završni sastanak sa članovima radne grupe za izradu seta antikorupcionih zakona u distriktu, koji bi uskoro trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri.

Iz informativne službe Vlade Brčko distrikta saopšteno je da su u izradi nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača, kao i nacrta zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine učestvovali stručni konsultanti koje je angažovala Evropska komisija, a koji su pomogli u osmišljavanju i modeliranju posebnog tijela koje će se sistemski baviti borbom protiv kriminala i korupcije.

„U nacrtu navedenih zakona uzeti su u obzir standardi koji važe u ostatku BiH, kao i u jednom dijelu EU, a koji bi trebalo da obezbijede da licima u krivičnim progonima, koja su stekla imovinu suprotno zakonu, ona bude oduzeta. Ovaj zakon propisivaće i način i metodologiju čuvanja i upravljanja tom imovinom“, dodaje se u saopštenju.

Tokom sastanka precizirani su i određeni sadržaji nacrta zakona o uzbunjivačima, čiji je cilj da ljudi slobodno prijavljuju korupciju, s tim da postoje i sankcije ukoliko se lica lažno prijavljuju za korupciju.

Na sastanku je zaključeno da će navedena zakonska rješenja biti upućena na razmatranje na narednoj sjednici Vlade. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *