Sindikat traži povećanje cijene rada u RS

BANJALUKA- Sindikat poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske započeće pregovore o povećanju cijene rada u svim preduzećima u kojima postoje finansijske mogućnosti, prvenstveno da bi bio poboljšan socio-ekonomski položaj zaposlenih u ovoj oblasti.

Iz ovog sindikata saopšteno je da većina preduzeća već šest godina primjenjuje cijenu rada dogovorenu na nivou grane od 127 KM, iako u mnogima postoji mogućnost da bude povećana.

“S obzirom da imamo jako slabu saradnju sa udruženjem poslodavaca iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije Srpske u smislu da je nemoguće pregovarati o povećanju cijene rada na nivou grane, moramo koristiti druge vidove borbe za poboljšanje položaja zaposlenih”, navedeno u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je cilj ovih sindikalnih aktivnost da što manje zaposlenih prima najmanju platu od 370 KM, a da se time i poveća najniža plata na 50 odsto prosječno isplaćene plate u Srpskoj, što nominalno iznosi oko 405-410 KM.

Iz ovog sindikata napominju da je na juče održanoj sjednici Republičkog odbora Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije dogovoreno da se u narednom periodu radi i na organizaciono-ideološko-informacionom jačanju granskog sindikata.

“To podrazumijeva da se pojačano radi na sindikalizaciji u oko 40 preduzeća iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije na teritoriji cijele Srpske u kojima zaposleni nisu sindikalno organizovani”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da će se u narednom periodu raditi i na očuvanju dostignutih prava radnika i insistirati kod poslodavaca da poštuju Opšti kolektivni ugovor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *