Sjetva skuplja i za 50 odsto

BIJELJINA/BANJALUKA, Opštine u RS ne planiraju da povećaju sredstva za poljoprivredu za ovu godinu, iako poljoprivrednici upozoravaju da će ovogodišnja sjetva biti skuplja i do 50 odsto, jer je vrlo teško obrađivati zemljište uništeno poplavama.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kazao je da se većina opština pravda krizom i malim budžetima i da ne planiraju povećati sredstva, što poljoprivrednici očekuju, s obzirom na štetu koju su nanijele poplave.

„Ja trenutno obrađujem zemlju u Šamcu. Radi se o zemljištu koje je bilo pogođeno poplavama i mogu reći da je potrošnja goriva duplo veća nego kada se radi o obradi normalnog zemljišta, jer je zemlja zbijena silnim padavinama“, naveo je Marinković.

On je istakao da poljoprivrednike koji su u poplavama ostali bez ičega, jedino podrška opština i republičkog budžeta za poljoprivredu može spasiti od totalne propasti.

„Kada bi republički budžet za poljoprivredu iznosio oko 120 miliona, ili šest odsto od ukupnog budžeta RS, mogli bismo da kažemo da smo spaseni. Prošle godine je ovaj budžet iznosio 60 miliona plus dodatnih 40 miliona dugovanja iz prethodnih godina, tako da nam je prošle godine isplaćeno ukupno oko 100 miliona KM“, kazao je Marinković.

Draško Banjac, proizvođač povrća i uzgajivač stoke iz Gradiške, kazao je da se poljoprivredi u RS „crno piše“, jer farmerima, kako se čini, ništa ne ide na ruku.

„Mi prvenstveno zavisimo od vremenskih prilika, zbog čega su prinosi prepolovljeni, a i ono što smo uspjeli sačuvati je lošijeg kvaliteta zbog velike vlage i pojave velikog broja bolesti“, kazao je Banjac.

On je naveo da domaće poljoprivrednike takođe „ubija“ prekomjerni i nekontrolisani uvoz.

Prema njegovim riječima, podrška opština i Vlade RS biće ključna za opstanak domaćih poljoprivrednika.
Asocijacija poljoprivrednih udruženja Semberije nezadovoljna je agrarnim budžetom Bijeljine od 1,1 milion KM za 2015. godinu, što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu, u kojoj je za Agrarni fond iz gradske kase izdvojeno 1,2 miliona KM.

Predrag Jović, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u opštini Bijeljina, kazao je da je za ovu godinu planiran 1,1 milion KM za poljoprivredu i da se podrška ove opštine odnosi na tri grane i to stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo.

„Mi nismo dužni ni to da izdvajamo, jer je podsticaj poljoprivrede u isključivoj nadležnosti Vlade RS, ali mi smo prepoznali značaj podrške poljoprivrednika u Semberiji i nastavićemo s tom praksom i ubuduće“, kazao je Jović.

Milan Cvjetinović, načelnik Odjeljenja za privredu u Zvorniku, kazao je da je ova opština planirala oko 200.000 KM za poljoprivredu i dodatnih 30.000 za protivgradnu zaštitu.

„Ovaj iznos je bio isti i ove godine nije mijenjan, a kod nas se uglavnom uzgaja kukuruz i nešto pšenice“, kazao je Cvjetinović. Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *