Sklopite oči i naći ćete izgubljene stvari

LONDON – Sklapanje očiju je najbolji način da prizovete zagubljena sjećanja i ta će vam tehnika najvjerovatnije pomoći da se sjetite gdje ste zagubili ključeve stana ili neke druge predmete koje ne možete naći, uvjereni su naučnici sa univerziteta Surrey u Velikoj Britaniji.

Oni su proveli istraživanje na dobrovoljcima koje je pokazalo da su oni koji su  koristili tehniku zatvorenih očiju prije sjetili nekih stvari od onih koji su pokušali pronaći zagubljena sjećanja otvorenih očiju.

To bi se moglo pokazati korisnim tehnikom za svjedoke zločina i drugih kaznenih djela jer bi se prisjetili više detalja vezano uz događaj, pa bi policija trebala na taj način poticati svjedoke da vrate dio zagubljenog sjećanja.

Jedan od važnih faktora je i izgradnja dobrog odnosa između istražitelja i svjedoka, uvjereni su naučnici.

“Naše istraživanje je jasno pokazalo da sklapanje očiju i dobar odnos između dviju strana pomaže svjedocima da se prisjete više detalja, slikovnih i zvučnih”, rekao je znanstvenik Robert Nash.

Istraživanje je provedeno na način da je izabrana grupa gledala kriminalistički film ili seriju, a potom su dvije grupe, sa sklopljenim i otvorenim očima, odgovarale na pitanja. Prva grupa se “sjećala” puno više detalja od druge grupe.

Psiholozi vjeruju da vid mozgu oduzima jako puno energije za procesuiranje podataka pa se uklanjanjem vidnog polja mozak može više fokusirati na druge stvari.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *