Skupština grada Bijeljina podržala izmjenu naziva ulica

Prvi put nakon osam godina Skupština grada Bijeljina podržala je izmjenu naziva ulica u gradu, uprkos protivljenju opozicionih odbornika SNSD-a koji su preimenovanja u naselju Janja nazvali “masakrom srpske istorije”.

 

Odbornik SNSD-a Ivan Burić je rekao da se u ovom naselju sa većinskim bošnjačkim stanovništvom kroz promjenu naziva ulica briše sve što je srpsko.

Prema njegovim riječima, narodnog junaka Kraljevića Marka, istorijske ličnosti kneza Miloša, Karađorđa i NJegoša, ali i svjetske književnike Miloša Crnjanskog i oca pismenosti Vuka Karadžića u Janji smjenjuju nazivi Šor, Vlagija i Šarampov ili manje poznate ličnosti sa bošnjačkim imenima.

Odbornik SNSD-a Slobodan Petrić odbacio je optužbe odbornika SDA za nacionalizam i ponovio da se promjenom naziva ulica u Janji “vrši masakr i odbacuje sve što je srpsko”.

“U Sarajevu ili Zenici, nigdje u gradovima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom nema ulica koje nose imena nekih srpskih junaka ili ličnosti iz srpske tradicije”, poručio je Petrić.

Odbornik SDS-a Slavko Novaković podržao je odluku o preimenovanju ulica, ali je ukazao da srpsko stanovništvo koje je preživjelo ratni egzodus i živi u Novom Naselju Janja, umjesto imena, ima brojevima obilježeno 19 ulica.

Po istom principu blokova i brojeva u Bijeljini su označene ulice i u naselju Koviljuše, koje je naseljeno u ratu protjeranim srpskim stanovništvom.

Predsjednik Skupštine grada Dragan Đurđević iz Srpske radikalne stranke podržao je odluku o preimenovanju ulica i rekao da bošnjačke nazive dobija 10 ulica u Janji.

On je istakao da su svi bošnjački članovi nadležne gradske komisije ranije bez problema prihvatili i podržali inicijativu kojom je Bijeljina dobila Ulicu patrijarha Pavla u centru grada.

Član ove komisije Mirko Babić, direktor Muzeja Semberije, pokazao je odbornicima dokumentaciju od 2.000 stranica koja je prethodila donošenju odluke o preimenovanju ulica u Bijeljini. Babić je podsjetio da on dobro poznaje srpsku istoriju, ali da je podrška ovakvom preimenovanju ulica realnost u vremenu.

 

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *