Spisak hrane koja može biti stalno na jelovniku

U nepreglednom moru zdravih namirnica nutricionisti predlažu one koje, na neki način, omogućuju organizmu zadovoljenje osnovnih nutritivnih dnevnih potreba.

Naravno da ne možete svakog dana jesti svaku od ovih namirnica, ali zato je zamijenite onima koje su vam dostupne i ne zaboravite one kojih ima gotovo u svakom godišnjem dobu, a ujedno su i najjeftinije.

ŠPINAT

Mnogi ga ne vole, ali špinat je važna namirnica, posebno za muškarce. Čuva zdravlje vašeg srca, pomaže u izgradnji mišića, kostiju i pomaže očuvati zdrav vid.

JABUKE

Ako jedete jednu ili dvije dnevno učinićete mnogo u prevenciji poteškoća i bolesti organizma. Ne samo da osvježava, u ovom voću se krije i serotonin, koji popravlja raspoloženje, bogat je vlaknima, stoga je dio dijetalne prehrane; bori se protiv uticaja slobodnih radikala, pomaže u radu jetre, bubrega i žuči, smanjuje nervozu i holesterol.

JOGURT

Ovaj napitak pomaže u borbi protiv tumora, izgradnji kostiju, jača imunitet. Posebno su zdravi probiotični jogurti, koji u sebi imaju zdrave bakterije.

PARADAJZ

I on pomažu u borbi protiv tumora, ojačavaj imunitet, te čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. O paradajzu je važno znati da su i njegove prerađene gotovo jednako zdrave kao i svjež. Stoga čaša soka od paradajza može zamijeniti povrće.

MRKVE

One čuvaju zdrav vid, jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv raka.

BOROVNICE

Stimulišu mozak i pomažu spriječiti gubitak pamćenja, djeluju preventivno kod dijabetesa, a vitamin A i C u njima čuva kardiovaskularni sistem. Sadrže više antioksidanta nego ijedno drugo popularno voće.

ORASI

Sadrže vrijedne sastojke koji podstiču rast mišića, stimuliraju mozak i ojačavaju imunitet. Bogatiji su omega-3 masnim kiselinama od bakalara. Porcija oraha (oko sedam cijelih jezgri) je dobra u bilo koje doba dana, ali posebno za oporavak nakon posla.

KUPUS

Ovo je namirnica vrlo niske kalorijske vrijednosti – 24 kcal na 100 g. Bogat je vitaminom C i beta-karotenom (provitamin vitamina A), kalijumom, željezom, magnezijumom, sumporom i bakrom. Sadrži i natrijum, ali u manjim količinama, a povoljne količine kalcijuma i fosfora obezbjeđuju bolju apsorpciju kalcijuma u organizmu. Preporučljivo ga je jesti sirovog jer na taj način unosimo 100 odsto njegovih vrijednosti, dok se kuvanjem gubi dosta hranjivih sastojaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *