Sporazum o slobodnoj trgovini EU i SAD koristan za građane

BEČ, Planirani sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD (TTIP) biće koristan za građane Evrope i privredu, istakla je danas u Beču evropski komesar za trgovinu Cecilija Malmstrom.

Ona je, tokom diskusije u Akademiji nauka, rekla da je za to potrebno da sporazum bude „dobar“.

Otvarajući diskusiju austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajhold Miterlener istakao je da je „jedini u austrijskoj vladi koji ima pozitivan stav prema TTIP“. Svi drugi članovi vlade su skeptični, dodao je on.
Malmstrom, koja je u Beču došla da lobira za TTIP, podvukla je očekivane prednosti i poboljšanja. Prema njenim riječima biće moguće da se smanje troškovi, na primjer, za duplu analizu lijekova, ako bude postojali međusobno priznati standardi kvaliteta.
Time bi, kako je ukazala, ubuduće male evropske medicinske kompanije lakše mogle da izvoze u SAD, a to važi i za kozmetiku, automobile, gdje su standardi slični. Tamo gdje se standardi previše razlikuju neće biti dogovora, ukazala je ona dodajući da ni SAD, a ni EU ne žele da smanje svoje standarde zaštite potrošača, na primjer, da ne smiju biti uvezeni genetsko modifikovani proizvodi ili hormonski tretirano meso. To je, ističe Malmstrom, već dogovoreno u pregovorima. Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *