Srpski košarkaški klubovi uz ABA ligu

Košarkaška liga Srbije potpuno je stala uz ABA ligu i podržala njen koncept uz nadu da će nastaviti da se razvija po ugledu na Evroligu.

To je zaključak je sastanka Predsjedništva Udruženja klubova održanom u hotelu “Kraun plaza” na kome je prisustvovao i generalni menadžer reginalnog takmičenja Roman Lisac.

Na zajedničkom sastanku rukovodstva Košarkaškog saveza Srbije i Predsjedništva UK KLS konstatovano je da je ABA liga u značajnoj meri doprinijela održavanju visokog nivoa i razvoja košarke u regionu.

“U tom smislu Predsjedništvo ocjenjuje da je ABA liga dala značajan doprinos afirmaciji i podizanju kvaliteta klubova iz Srbije koji su u njoj igrali i koji danas igraju. ABA liga je godinama unazad i put za učešće klubova iz Srbije u najznačajnijim evropskim takmičenjima što je jedan od prioritetnih interesa najboljih srpskih klubova”, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo smatra da ABA liga mora dalje da se unapređuje i modernizuje prije svega po ugledu na Evroligu, u pravcu jačanja pozicije klubova, kao osnovnih nosilaca aktivnosti u okviru ABA lige, i realnijeg definisanja upravljačke i vlasničke strukture.

“Sve ove promjene biće usaglašene i sa njima će se započeti primjena od početka sezone 2015/16. Bilo bi veoma značajno da se ABA liga vrati konceptu da je to liga najkvalitetnijih klubova sa prostora bivše SFRЈ. Stvaranje jedinstvenih regionalnih liga na prostorima bivših država koje su se u medjuvremenu dezintegrisale na više država je koncept koji ima svoju logiku i uporište u tradiciji. To je koncept koji prepoznaje i FIBA, tako da, uz svo razumijevanje da se uključivanjem klubova iz drugih zemalja obezbjeđuju značajna dodatna sredstva, mislimo da se treba držati prostora bivše SFRЈ, uz dosljednu raspodjelu broja mjesta prema kvalitetu klubova i njihovim rezultatima”, poručili su iz KLS.

Podrška iz Srbije, samo je jedna u nizu koja je proteklih dana stigla na adresu regionalnog takmičenja.

Prethodno je ABA liga dobila priznanje Košarkaškog saveza Hrvatske i ostalih klubova učesnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *