Stanje na putevima

Snijeg koji još uvijek pada, uslovio je da su pravi zimski uslovi za vožnju na gotovo cijelom području RS.U nižim predjelima, kolovozi su zasniježeni, dok na dionicama koje vode preko planinskih prevoja i u višim, planinskim predjelima, pored ugaženog snijega, vozačima skrećemo pažnju i na poledicu.Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na svim ovim dionicama obavezna je upotreba lanaca. Preko Romanije (Sarajevo-Rogatica) policija propušta šlepere i teretna vozila sa prikolicom u određenim vremenskim intervalima, naizmjenično i uz obaveznu upotrebu lanaca. Na području donjeg Podrinja, jak vjetar formira sniježne nanose na visoravnima i preko planinskih prevoja, a vozačima skrećemo pažnju i na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina na dionicama koje prolaze pored kamenih kosina, a posebno izdvajamo putni pravac Dobro Polje-Kalinovik-Ulog. Na dionicama u usjecima i pored kosina česti su odroni zemlje i kamenja na kolovoz. Dežurne ekipe zimskih službi su na terenu, vrše čišćenje i posipanje svih dionica po prioritetima.  Na svim putnim pravcima neophodna je oprezna i sporija vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu.Posebno je neophodno držanje odgovarajućeg rastojanja između vozila i posjedovanje, odnosno korištenje zimske opreme.Vozačima skrećemo pažnju da su, prije uključivanja u saobraćaj dužni propisno očistiti svoje vozilo, a takođe ih upozoravamo na kretanje pješaka po kolovozu, u naseljenim mjestima, gdje trotoari još uvijek nisu očišćeni.

Na autoputevima E-661 Banja Luka-Gradiška i Prnjavor-Doboj, saobraćaj se odvija bez zastoja, po mokrim kolovozima na kojima ima i sniježne bljuzgavice

U toku su radovi na izgradnji vijadukta „Mahovljani“ na autoputu Banja Luka – Doboj (dionica Banja Luka – Prnjavor),  zbog čega je petlja „Mahovljani“, zatvorena je  za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju “Aleksandrovac.

Izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-.16.1 Klašnice 1-Prnjavor, zbog regulisanja ulaza i izlaza na magistralni put vozila gradilišta, koja su angažovana na izgradnji autoputaBanja Luka-Prnjavor (na stacionaži približno km 13+900).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             U toku su radovi na sanaciji klizišta na magistralnom putu (M-4 Banja Luka-Rebrovac-Čelinac), na stacionaži od km 0+586 do km 0+766, na području MZ ADA, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja u dužini od 150 m.Radovi su produženi do 10.02.2017.

Radovi se  još uvijek izvode i na izgradnji mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, (na stacionaži km10+700) dionica  regionalnog puta R-474 Gornja Vijaka 2-Razboj, gdje je potpuno   obustavljen saobraćaj za sva vozila. Tokom trajanja potpune obustave saobraćaj se preusmjerava  na alternativni putni pravac, lokalni put kroz selo Brestovo, gdje je aktuelna zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 15 tona nosivosti.

U cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”, te i na regionalnom putu R-474 i magistralnom M-17 sa uredno postavljenom privremenom saobraćajnom signalizacijom.

U toku su radovi na izgradnji obilaznice (oko Brčkog) na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u naselju Gredice (Predviđeno je da radovi traju do 25.01.2017.). Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja. (Predviđeno je da radovi traju do 26.06.2017. godine.) Molimo vozače da na pomenutim dionicama, poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Miniranje terena

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na magistralnom putu M-5, na dionci Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi  do povremene obustave saobraćaja, u trajanju od 5-15 minuta u vremenskom periodu od 09:00 do 10:00 i od 14:00 do 17:00 časova. (Radovi su produženi do 30.10.2017.).

Regionalni putevi

Na regionalnom putu R-476 dionica Ukrina- Vijaka, u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom.

Zabrane:

Na  magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje),zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana  ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding “Drinatrans” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.(Od 23.11.2015. na osnovu dopunskog riješenja Ministarstva saobraćaja i veza RS br.13.03/345-2216/15).  Zabrana se od 15 02. ne odnosi  i na teretna vozila koja će vršititransport drvnih sortimana regionalnim putem R-454a Bratunac3-Drinjača (od Poloma-do Drinjače) u periodu od : 01.10.do 31.1 2.2016. godine-transport će se vršiti u odjelima 6,7,i 8.

AMS RS BANJA LUKA

AMS RS poziva vozače da se prije polaska na put upoznaju o stanju na putevima putem brojeva 1285, 066/823-000  ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

U toku je preventivna kampanja “Alkohol i volan, ubitačna kombinacija”  koja će trajati  do 31. januara 2017. godine i zajedno je  sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Republička uprava za inspekcijske poslove, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS, Auto-moto društva, jedinice lokalne samouprave i kompanija “Molson Coors”, kao strateški partner. Ova kampanja, koja u sebi nosi i poruku “Srećna nova, bez žrtava”, ima za cilj povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj kroz smanjenje broja vozača koji u saobraćaju učestvuju pod dejstvom alkohola.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi  je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavjestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 i 065/492-029. Zbog velikog broja poziva na broj  1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu  u Republici Srpskoj možete dobiti i na dva mobilna telefona  066/823-000 i 065/492-029.

BANJA LUKA

Zbog održavanja Bogojavljanske liturgije u okviru koje je predviđeno kretanje svečane litije od Saborong hrama Hrista Spasitelja do Gradskog mosta u Ulici Patre u Banjaluci , dana 19. 01. 2017.godine , u vremenu od 11:00 do 14:00 časova biće obustavljen saobraćaj u sledećim ulicama:

-Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od ulice Aleja Svetog Save do Bulevara cara Dušana,

-Marije Bursać, na dijelu od Kninske do Kralja Petra I Karađorđevića

-Bulevar cara Dušana na dijelu od Ulice Kralja Petra I Karđorđevića do Ulice Đure Daničića,

-Teodora Kolkotronisa, na dijelu  od Bulevara cara Dušana do Ulice Patra

-Patra na dijelu od Ulica Kralja Petra I Krađorđevića do Ulice Mirka Kovačevića

-Isajie Mitrovića , na dijelu od Ulice Kralja Petra I Krađorđevića do Ulica Patre i

-Makarija Sokolovića, Slavka Rodića, Ljubka Račića, Braće i sestra Kapor i 22 aprila.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće  službena lica MUP-a.

FEDERACIJA

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila u mjestu Donje Ravne , na magistralnom putu M-17 Žepče-Ženica, saobraćaj teretnih vozila je potpuno obustavljen, dok se putnička vozila preusmjeravaju na obilaznicu u neposrednoj blizini. 

Sporije se saobraća na većini puteva u F BIH, a posebno izdvajamo dionice preko planinskih prevoja, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. U zapadnim i jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće vozačima pravi jak vjetar, koji stvara sniježne nanose.

Zbog sniježnih nanosa na putnim pravcima Glamoč-Mlinište i Drvar Bosanski Petrovac obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona.

U ostalim područjima kolovoz je pretežno mokar, a zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Posebno izdvajamo mostove, vijadukte, kao i prilaze tunelima. Ekipe putne službe su na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

GRANIČNI   PRELAZI

Zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila. Takođe, zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić i Orašje.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima  Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja,
tako da se na ovim GP saobraćaj odvija usporeno.

Na ostalim graničnim prelazima jutros nisu evidentirana duža zadržavanja.