Stanje na putevima

Saobraćaj se jutros, uz povoljne uslove za vožnju, u RS odvija redovno bez većih zastoja.Izuzetak su dionice  gdje se izvode radovi I gdje se saobraćaj odvija usporeno, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Radovi

U toku su radovi na rekonstrukciji i sanaciji vodovodne i kanalizacione mreže na  dionici mag. puta M-4  Čelinac-Kotor Varoš (na području opštine Kotor Varoš). Saobraćaj se odvija  jednom saobraćajnom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila u  vremenu od 07-18 časova. (Predviđeno je da radovi traju do 01.09.2015.godine.)

Na mag. putu M-18, dionica granica RS Rača-Rača,  zbog radova na rekonstrukciji Savskog nasipa  na lokalitetu Rača, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, svakodnevno od 07-18 časova. (Radovi će trajati do 30.09.2015.).

U mjestu Miloševac na mag. putu M-17, dionica Crkvina-Modriča1, izvode se radovi  na izgradnji pješačke staze, zbog čega se saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. (Predviđeno je da radovi traju  do 28.06.2015.godine.)

U toku su radovi na sanaciji oštećenja kolovoza magistralnog puta M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje),  zbog čega  se saobraćaj obustavlja više puta u toku dana, ne duže od 30 minuta. Napominjemo da je na ovoj dionici na snazi  zabrana saobraćaja  za vozila čija ukupna masa  prelazi 12 tona i vozila čija dužina prelazi 8 metara. (Rješenje  Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske (broj 13.03/345-103/15).

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj, na magistralnom putu M-17  Vukosavlje-granica RS/FBiH (Karuše) na dionicama Šešlije-Johovac i Johovac-Rudanka izmijenjen je režim saobraćaja i to tako da će se povremene obustave saobraćaja vršiti svaki puni čas i trajaće po 15 minuta (radnim danima i subotom od 07-17, a nedjeljom od 07-13 časova).(Predviđeno je da radovi traju do 31.12.2015.godine.). Zbog izlaska vozila i  građevinskih mašina koje su angažovane na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj, izmijenjen je režim saobraćaja  na magistralnom putu M-16.1, dionica  Klašnice 1-Prnjavor u zoni ukrštanja  sa magistralnim putem Laktaši-Prnjavor.(Ovakav režim u odvijanju saobraćaja biće aktuelan do 31.12.2015. godine.).

Regionalni putevi

Zbog izvođenja radova na  sanaciji i presvlačenju  kolovoza na reg. putu R-473 dionica puta koja prolazi kroz  grad Teslić, do 30.06.2015. godine,. saobraćaj će se odvijati usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila sa kraćim zadržavanjem.

Na regionalnom putu R-465 Bušletić-Modriča  u toku su radovi na proširenju mosta na potoku Dusa, zbog čega je saobraćaj obustavljen.( Radovi će se izvoditi do 26.06.2015.). Alternativni pravac za vrijeme obustave je magistralni put M-17 Doboj-Modriča. Na regionalnim putevima R-476, dionica Ukrina-Gornja Vijaka i R-414 Karanovac-Mitrović na mjestu klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Deminiranja

Radi izvođenja radova na deminiranju terena, na snazi je privremena obustava saobraćaja od 08:30h do 15:00h, na magistralnom putu M 14,1 Brodsko Polje-granica RS/FBiH (Brusnica),na lokalitetu” Kladar Donji 2”Povremena obustava saobraćaja  se izvodi na način: 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja i neće se izvoditi u dane vikenda i praznika. (Radovi traju do 25.08.2015.).

Zabrane

Za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse preko 5 t zabranjen je saobraćaj na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer je usljed prošlogodišnjih poplava došlo do urušavanja desne bankine i dijela saobraćajne trake do rijeke Drine.

Na dionici reg. puta R-474 Gornja Vijaka2-Razboj (Prnjavor-Stanari), preko mosta u mjestu Dragalovci,zabranjen je saobraćaj svim vozilima preko 5 t ukupne mase i visine veće od 3,5 m.

 

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi  je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavjestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti” – 066/823-000.

U  RS sigurnosni pojas koristi oko 50 % vozača i suvozača i manje od 10% odraslih putnika na zadnjem sjedištu. Na osnovu Zakona upotreba sigurnosnog pojasa je obavezna kako za vozača tako I za odrasle putnike u vozilu, a za neupotrebu pojasa možete biti kažnjeni kaznom od 30 KM. Ako ne koristite sigurnosni pojas postoji velika vjerovatnoća da ćete u slučaju saobraćajne nezgode poginuti ili pretrpjeti teške tjelesne povrede.U toku je kampanja pod nazivom “Zaveži! Dosta priče, veži pojas”, u čijem provođenju učestvuje i AMS RS, kampanja ima za cilj povećanje upotrebe sigurnosnog pojasa i smanjenje rizika od smrtnog povređivanja.

FEDERACIJA

 U većem dijelu F BiH  saobraća se po pretežno suvom i mjestimično vlažnom kolovozu.

Zbog izvođenja radova na deminiranju terena na M-18 Semizovac-Srednje, svakog dana u vremenu od 06:00 do 20 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštovanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Tuzla-Šićki Brod, Čapljina-Stolac,  Jajce-Banja Luka i Tuzla-Bijeljina.

 

GRANIČNI PRELAZI

 Na GP nema dužih zadržavanja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *