Stručno predavanje za voćare i poljoprivrednike

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa Odjeljenjem poljoprivrede opštine Ugljevik, organizovao je jednodnevnu obuku za voćare i poljoprivrednike ove podmajevičke opštine.

Obuka je obuhvatila teme – “Voćarstvo – problemi u proizvodnji, navodnjavanje”, “Ishrana povrtarskih vrsta u zaštićenom prostoru” i procedure upisa u registar poljoprivrednih gazdinstava.

Stručni saradnik iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede regionalne kancelarije u Bijeljini Dragan Zarić rekao je da je cilj današnjih predavanja da se ukaže na probleme koje se odnose na voćarsku, povrtarsku i druge probleme u agraru.

“Govori se o navodnjavanju u voćarstvu, druga tema je navodnjavanje i ishrana povrtarskih biljaka, ali u zaštićenom prostoru, a u okviru treće teme poljoprivredni proizvođači biće upućeni na to šta treba da urade do 15. maja da bi dobili određene podsticaje”, naveo je Zarić.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu opštine Ugljevik Hajrija Bubić rekla je da je Ugljevik prepoznatljiv voćarski kraj, prvenstveno po zasadu šljive.

“Današnje predavanje je od velike koristi našim poljoprivrednicima, a opština Ugljevik će i u narednom periodu podržati ovakve ili slične akcije koje se tiču ovih tema”, dodala je Bubićeva.

Bubićeva je istakla da opština Ugljevik ima 630 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i da se u toku sezone proizvede oko 2.500 tona šljive, od kojih oko 1.000 tona bude izvezeno na područje EU i rusko tržište.

Aleksandar Popović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, područne jedinice Doboj, koji je bio predavač teme “Voćarstvo – problemi u proizvodnji”, rekao je da je na ovom predavanju ukazano na greške koje se čine u proizvodnji.

Popović je govorio o zaštiti voćki i njihovoj ishrani, kojoj se, kako je rekao, poklanja malo pažnje, pa su voćke obično “gladne”, te nespremno ulaze u narednu vegetaciju.

Prema njegovim riječima, poljoprivredni proizvođači upoznati su o pitanju navodnjavanja, o zaštiti od mraza i nepovoljnih činilaca.