Švajcarska potrošila 24,6 milijardi evra za odbranu franka

CIRIH, Švajcarska centralna banka (SNB) saopštila je juče da je potrošila 25,8 milijardi franaka (24,6 milijardi evra) na odbranu kursa nacionalne valute franka krajem prošle godine, ocijenvši da je ta mjera skupo koštala ekonomiju zemlje.

SNB je iznenadio finasijska trzišta polovinom januara ove godine odlukom da ukine minimalni kurs franka prema evru od 1,20 franaka za evro, prenosi AFP.

Odluka Banke je šokirala tržišta, podstakavši nagli skok švajcarske valute.

Banka je ocijenila da nije imala izbora, ali je odluka i dalje na meti kritika političara koji pokušavaju da nađu krivca za slabljenje privrede koje se delimično može pripisati i jačem franku.

„Troškovi održavanja minimalnog kursa franka prema evru od 1,20 franaka za evro bili bi od veće štete nego koristi za privredu“, ističe se u godišnjem izveštaju Banke.

Pred kraj 2014. SNB je sprovodila devizne transakcije i kupovala devize za ukupno 25,8 milijardi franka, navodi se u izvještaju.

Međunarodni monetarni fond je u ponedjeljak u redovnom godišnjem izvještaju konstatovao da je franak početkom godine bio precijenjen i da SNB treba da razmotriti mogućnost dodatnog ublažavanja monetarne politike kako bi se zaustavilo usporavanje privrednog rasta. Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *