TE „Stanari“ će struju prodavati van BiH

BANJALUKA, Kompanija EFT predstavila je danas novoizgrađenu Termoelektranu „Stanari“ koja će kada bude puštena u rad polovinom godine svu proizvedenu električnu energiju izvoziti iz BiH.

TE izgradila je kineska kompanija Dongfang Electric Corporation po sistemu ključ u ruke, a izgradnja je koštala oko 420 miliona evra.

Probni rad TE „Stanari“ započet je u decembru 2015. godine, a početkom januara prvi megavati su pušteni u energetsku mrežu. Instalisana snaga TE „Stanari“ je 300 megavata, a očekivana godišnja proizvodnja dva miliona megavat-časova električne energije.

Direktor RiTE „Stanari“ Ivica Jakovljević je rekao da bi već u maju ili početkom juna trebalo da bude završen probni rad TE kada se očekuje početak komercijalnog rada.

„Ne samo da smo obezbedili budućnost za 643 radnika koje sada zapošljavamo u rudniku i TE nego smo obezbedili budućnost u narednih 40 godina za svih 850 do 900 radnika koje cemo zapošljavati kada otvorimo novi površinski kop“, rekao je Jakovljević.

Kazao je da će veliku korist od rada TE imati i lokalna zajednica i RS.

„Kroz poreze i doprinose i koncesione naknade u ovih deset godina dali smo više od 95 miliona KM, a kada TE počne sa radim sve to će biti tri do četiri puta više“, rekao je Jakovljević.

Tehnički direktor TE „Stanari“ Savo Mirković je istakao da su već u testnom radu proizveli i veće količine struje od planiranih. Kazao je da je samo izgradnja TE koštala oko 420 miliona evra, dok je preostali iznos investiran u rudnik.

U BiH struja jeftinija

Struja koja bude proizvedena u TE „Stanari“ biće izvezena u zemlje jugoistočne Evrope u kojima postoji nedostatak energije.

U kompaniji EFT ističu da i pored toga sto je tržište struje u BiH liberalizovano, oni ne mogu cjenovno da budu konkurencija domaćim elektroprivredama.

„U ovom momentu tržišni uslovi u BIH i cijena nisu povoljni za nas, ali ukoliko se ukaže prilika da prodajemo i ovdje, mi ćemo to učiniti“, rekao je Ivica Jakovljević.

U EFT Grupi očekuju da nakon puštanja u rad kompleks rudnika i termoelektrane zapošljava oko 900 radnika.

Izgradnja Te „Stanari“ započeta je 2012. godine. Gradnju u potpunosti finansira EFT Grupa i to oko 30 odsto sopstvenim sredstvima, a 70 odsto putem namjenskog kredita koji su dobili od Kineske razvojne banke i nekoliko regionalnih banaka. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 550 miliona evra, od kojih je 420 uloženo u TE dok je ostatak uložen ili će biti investiran u rudnik.

Izvor: CAPITAL