U 2015. nastavak započetih projekata

BIJELJINA, Strategijom razvoja grada Bijeljina planirano je da se od 2015. do 2017. godine nastavi realizacija 24 projekta, započeta tokom prošle godine, navodi se u godišnjem izvještaju dostignutih poslova u realizaciji ovog dokumenta.

U 2015. godini planiran je i završetak projekata „Kontinuirano poboljšanje elektronskih javnih usluga“ i „Izgradnja kolektora broj pet i dva“.

Nastavljaju se projekti „Izgradnja područne devetorazredne škole u Ledincima“ i „Izmještanje autobuske stanice“, a počeće i izgradnja unutar Industrijske zone dva, prije svega saobraćajne infrastrukture.

U protekloj godini u Bijeljini je, prema „Strategiji razvoja grada 2014-2017″ počelo provođenje 29 projekata, od kojih su tri završena.

Ukupna vrijednost implementiranih projekata za prošlu godinu je 10.768.171 KM što je oko 50 odsto od 20.888.656 KM finansijskog okvira planiranog za ukupno 32 projekta.

Tri, od ukupnog broja implementiranih projekata, su planirana za 2015. godinu. Oni nisu bili predviđeni Planom implementacije za 2014.godinu, ali su uvršteni za realizaciju u prošlogodišnjem budžetu.

U okviru ekonomskog sektora, planirano je provođenje 15 projekata ukupne vrijednosti 16.851.600 KM, dok je realizovano samo 3.391.500 KM.

Ovakvo neslaganje između planiranog i realizovanog je prije svega zbog projekata koji se odnose na poljoprivredu preko Agrargnog fonda grada Bijeljina, gdje planirana značajna sredstva nisu realizovana.

Realizacijom strateških ciljeva iz oblasti poljoprivrede realizovana su samo sredstva za podsticaje planirana budžetom grada /339.500 KM/.

U okviru društvenog sektora planirano je provođenje šest projekata ukupne vrijednosti 313.056 KM, sa potpunim finansiranjem iz budžeta, koji se odnose na izgradnju obrazovne infrastrukture i obuhvataju programe pomoći porodici, braku i povećanju nataliteta, kao i pomoći socijalnim slučajevima.

U okviru sektora zaštita životne sredine planirana je implementacija 11 projekata ukupne vrijednosti 3.724.000 KM, dok je realizovano 7.120.183 KM.

Do ovakvih rezultata i neslaganja planiranog u odnosu na ostvareno, navodi se u Izvještaju, došlo je, prije svega, zbog toga što su dva projekta velike vrijednosti, koja su planirana za naredni period, realizovana u 2014. godini.Riječ je o projektima „Izgradnja prečistača procjednih voda za sanitarnu deponiju Brijesnica“ i „Izrada projekta za izmještanje autobuske stanice iz centra gradske zone“.

Za naredni period planiran je i niz manjih projekata koji podrazumijevaju promociju grada i stvaranje boljeg poslovnog okruženja, kao i aktivnosti na privlačenju investitora. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *