U Beogradu se održava Festival sladoleda

Prvi festival sladoleda u Beogradu donio je priliku ljubiteljima ove hladne poslastice da, osim standardnih okusa isprobaju i nešto drugačije, a veliku pažnju posjetioca privukla je i turska “dondurma”. Poznavaoci kažu da se taj sladoled u Turskoj jede na tanjiru, kašikom i vilicom, a sve to zbog svoje specifične teksture, javlja Tanjug. “Prije šest godina Srbija je imala priliku da se upozna s našim baklavama, a sada donosimo nešto potpuno novo. Prvi put u Beogradu, otvorena je trgovina turskog sladoleda, turska dondurma”, kaže Nataša, menadžer turskog restorana, inače jednog od 12 izlagača na festivalu sladoleda. Dondurma se, kaže ona, razlikuje u teksturi i u gustoći.

Da bi se napravio, za početak je potreban korijen divlje orhideje koji se suši, melje i zatim stavlja umjesto gustina. “Primijetićete da je kao žvaka, razvlači se, može ga oblikovati naš majstor po želji”, kaže ona i objašnjava da se u sladoled stavlja i smola mastike.

I za sladoled s okusom pistacija potrebno je učiniti nešto drugačije – samljeti ih 20 dana prije nego što sazrije. Ipak, veliki red ispred štanda s turskim sladoledom nije samo zbog specifičnog okusa već i zbog vještine prodavača koji vješto rukuje špaklom kojom se servira dondurma.  Za “dodavanje”, a potom i “oduzimanje” korneta najmanje strpljenja imaju mališani koji znaju i da se rasplaču jer se za poslasticu na neki način moraju “izboriti”. Svidjelo se nekom ili ne, mora se priznati da tako vješt prodavač mami pažnju prolaznika. Osim dondurma, posjetioci festivala se zanimaju i za hranu bez šećera, namijenjenu poštovaocima vegetarijanske i veganske prehrane.  Kako je riječ o festivalu koji promoviše i ledene napitke, u ponudi su i svježi sokovi, a njihovi promotori kažu da se Beograđani sve više okreću zdravom načinu prehrane.  Najveće interesiranje vlada za “limunanom” (limunada s metvicom), a ne zaostaje potražnja ni za sokovima koji u sebi imaju đumbir, mrkvu, banane ili neko drugo voće ili povrće.

 Organizatori su zadovoljni, kažu da je na otvaranju festivala bilo preko hiljadu ljudi.  “Čitavu manifestaciju prati muzičko-scenski program. Danas i sutra od 10 do 18 sati je program namijenjen najmlađima i porodicama, a od 18 kreće dio programa za starije”, rekao je Vlada Đorđević jedan od organizatora.  Interesiranje je premašilo očekivanja. Tu je 12 izlagača iz različitih branši, a spaja ih ledeno osvježenje. Pored sladoleda, posjetioci mogu popiti hladni espresso ili neki šejk.  Đorđević je istaknuo da je ideja da se u godini, koja je označena kao godina preduzetništva, promoviše zanatski sektor, dodavši da će se festival preseliti i u druge gradove Srbije.  “Za sada nam stižu pozivi iz Vršca, Niša, Subotice…”, rekao je Đorđević.  Inače, festival traje do sutra, 28. avgusta, domaćin je Show room, a manifestaciju je podržala Turistička organizacija Beograda.

Izvor:Fena