U BiH prvi put Međunarodni dan i noć knjige

Kulturna manifestacija ”Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava” prvi put ove godine će biti obilježena u Bosni i Hercegovini. Manifestacija će biti održana 22. aprila u organizaciji Asocijacije informatičkih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM), a okupila je 11 biblioteka i drugih institucija kulture iz Sarajeva, Zenice, Mostara i Maglaja.

Predsjednica Asocijacije BAM Azra Bečević-Šarenkapa naglašava da se manifestacija ”Dan/Noć knjige” obilježava uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji UNESCO obilježava od 1995. godine. “Iako se ova manifestacija obilježava od 1995. nama je ovo prvi put. Uspjeli smo u kratkom roku skupiti 12 institucija koje će svojim programima pomoći da se ‘Dan/Noć knjige’ obilježi i da se zaljubljenici u knjige vrate u biblioteke. Programi će trajati od 8 do 24 sata, a predviđeni su za sve uzrasne kategorije”, izjavila je Bečević-Šarenkapa na konferenciji za medije.

Programe na manifestaciji pripremile su Biblioteka Sarajeva, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Gazi Husrev-begova biblioteka, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini, Univerzitet u Sarajevu – Institut za jezik, Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika, Zemaljski muzej BiH, Muzej “Alija Izetbegović”, JU Opšta bibiloteka Maglaj, Oppta bibiloteka u Zenici, Univerzitet u Zenici – Filozofski fakultet – Odsjek za kulturalne studije, te Univerzitetska biblioteka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Bečević-Šarenkapa je dodala da će posjetiocima biti ponuđen bogat i raznolik program u koji se ubrajaju programi: druženje u biblioteci, sačuvaj pisano kulturno nasljeđe, izložbe, promocije knjiga, projekcije filmova, radionice, predstave, noćni sajam knjige i program za djecu.

Obilježavajući svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, podstaći na čitanje te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva. Cilj obilježavanja dana/noći knjige jeste afirmacija čitanja knjige u njenim tradicionalnim i modernim oblicima. Obilježavanje dana i noći knjige će trajati cijeli dan.

Izvor:Fena