U Bijeljini obilježili 96 godina od oslobađanja od Austro-Ugarske

BIJELJINA – Sa tri ispaljena plotuna ispred spomenika kralju Petru I Karađorđeviću u centru Bijeljine danas je odata vojnička počast srpskoj vojci koja je prije 96 godina oslobodila grad i Semberiju nakon austougarske okupacije i aneksije BiH.

U počasnom vodu na svečanosti u centru grada bio je i vod policije Republike Srpske.

U molitvenom sjećanju Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničkio-tuzlanski Hrizostom napomenuo je da je u Prvom svjetskom ratu, koji je počeo prije 100 godina, srpski rod izgubio oko 28 odsto stanovništva.

Nakon parastosa svim srpskim poginulim i umrlim vojnicima i dobrovoljcima u Velikom ratu i svim otadžbinskim ratovima, vladika Hrizostom je pozvao narod da čuva tradiciju i sjećanje na srpske junake i njihovu pravednu borbu protiv ropstva, za slobodu, mir i dostojanstvo čovjeka, ma gdje da počivaju u svijetu.

Na spomenik kralju Oslobodiocu vijence su položile delegacije Gradske uprave, Boračke organizacije i Gradskog udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, koje je i organizator današnjeg obilježavanja jubileja.

Predsjednik ovog udruženja Petar Vujičić je u obraćanju na svečanosti poručio da srpski junaci i slavna istorija ispunjena borbom za slobodu i čast roda treba da bude način života i djelovanja u sve dane, a ne samo na godišnjice i velike praznike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *