U Drvengradu počinje Festival klasične muzike

Treći Festival klasične muzike “Boljšoj”, koji je osnovao reditelj Emir Kusturica, svečano će biti otvoren u Drvengradu, na Mokroj gori.

Zvanični početak festivala u 21.00 čas označiće njegov osnivač i idejni kreator Emir Kusturica i zamjenik generalnog direktora za korporativne komunikacije kompanije “Gaspromnjeft” Aleksandar Dibalj.

U okviru svečanog otvaranja nastupiće vokalni ansambl “Aleluja” i mladi pijanisti, stipendisti međunarodne škole “Јuri Rozum”, Ksenija i Olga Davnis.

Nakon zvaničnog otvaranja, predviđen je cjelovečernji solistički koncert proslavljenog ruskog pijaniste Јurija Rozuma koji u svojoj bogatoj karijeri, nosi niz priznanja i nagrada sa eminentnih svjetskih takmičenje, kao i istaknuto priznanje Rusije za “Cijenjenog umjetnika ruskog naroda” i medalje “Supreme Soviet”.

Festival “Boljšoj”, koji će trajati do 11. jula, do sada je pružio šansu za više od 200 mladih umjetnika muzičkih škola i akademija iz Srbije i Republike Srpske da se predstave stručnoj i široj javnosti.

Na ovogodišnjem Festivalu oko 100 muzičara takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matriošku, navodi se u saopštenju organizatora Festivala, čiji je pokrovitelj “Gaspromnjeft”.

Ove godine Festival “Boljšoj” prvi put proširuje svoje granice tako da će se u takmičarskom dijelu programa naći i učenici iz Rusije, kao i studenti prestižnih muzičkih konzervatorijuma iz Pariza, Salcburga i Beča.

Srbiju će predstavljati talentovani studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda i Akademije umetnosti iz Novog Sada, kao i učenici srednjih muzičkih škola “Stevan Mokranjac”, “Kornelije Stanković”, “Davorin Јenko”, “Kosta Manojlović”, “Mihailo Vukdragović”…

U takmičarskom programu naći će se i najbolji muzičari sa Fakulteta umjetnosti iz Sarajeva i sa Konzervatorijuma za muziku i balet iz Ljubljane.

Najtalentovanije proglasiće stručni žiri koji će ove godine činiti: profesor Zoran Komadina, koncert majstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović i profesor Muzičke škole iz Sibira Viktorija Matelinen.

Festival “Boljšoj” pored takmičarskog dijela, čini i bogat revijalni program. Јutarnji časovi rezervisani su za projekcije kultnih ruskih filmskih ostvarenja, a svake večeri, pod vedrim nebom, svoja virtuozna umijeća predstaviće svjetske zvijezde klasične muzičke scene.

Druge večeri Festivala nastupiće violinista Nemanja Radulović uz pratnju Simfonijskog orkestra “Boljšoj”, posebno sastavljenog za ovu priliku uz dirigentsku palicu Srboljuba Srbe Dimića, šefa opere u Meksiko Sitiju.

Festival će zatvoriti kvintet “Boljšoj” muzičkim oblikovanjem filma “Sreća” Aleksandra Medvedkina, a “No smoking orkestra” pobrinuće se za dobru zabavu na samom kraju Festivala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *