U Moskvi uskoro Srpski trgovinski centar

BEOGRAD – U Moskvi će početkom iduće godine biti otvoren punkt srpske privrede pod nazivom Srpski trgovinski centar, a odgovore na sva pitanja potencijalni izvoznici na rusko tržište i oni koji traže strateške partnere, mogu dobiti na elektronskoj adresi inforusija@pks.rs, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.

Na sastanku posvećenom realizaciji mogućnosti koje u ovom trenutku pruža otvaranje tržišta Ruske Federacije za robu i usluge iz Srbije predsjednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić rekao je da će se Komora ubuduće konkretno baviti svakim potencijalno rastućim tržištem za srpski izvoz.

Komora je servis privrede, a sada je potrebno učiniti sve kako bi se bolje iskoristio, prije svega Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji do sada nije bio dovoljno iskorišćen, kao i posljedice sankcija Evropske unije, naveo je Miletić.

Zbog toga je, kako je istakao, formiran Koordinacioni centar u Privrednoj komori Srbije da operativno pomaže srpskim izvoznicima u Rusku Federaciju, a važno mjesto je predstavništvo PKS u Moskvi.

Direktor predstavništva PKS u Moskvi Sveta Vasiljević ocijenio je da je veoma povećano interesovanje i ruskih i srpskih privrednika za saradnju, što potvrđuje i podatak da Srbija od početka ove godine bilježi rast izvoza od 22 odsto i da je izvoz premašio milijardu dolara.

Vasiljević je najavio da će svi privrednici koji se jave, dobiti odgovore u najbržem roku, istakavši da je prvi korak koji svaki izvoznik u Rusiju mora da učini, sertifikacija proizvoda i to isključivo u ruskim sertifikacionim kućama, a da su procedure sertifikacije zahtjevne i dugotrajne.

Učinili smo sve da se sertifikacija srpskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda skrati na svega nekoliko mjeseci, ali je potrebno da sve srpske firme koje ulaze u taj proces ispune sve prethodne uslove, rekao je Vasiljević.

On je najavio projekat otvaranja Srpskog trgovinskog centra ili doma u Moskvi već početkom iduće godine.

Ovoj projekat zajednički će realizovati Privredna komora Srbije, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede i stotinak srpskih preduzeća i privrednika, koji se prijave na javni konkurs, koji će biti uskoro raspisan, rekao je Vasiljević i dodao da će ovaj Centar će biti svojevrsni izložbeni prostor za srpske proizvode. Vasiljević je naglasio da je za rusko tržište neophodan, prije svega, dobar kvalitet, ali ne i ogromne količine proizvoda na raspolaganju, kako se do sada vjerovalo, već i manje serije originalnih i autohtonih srpskih proizvoda, kao što su vina i rakije, ali i namještaj, tekstil i roba široke potrošnje.

Za prosječnog ruskog potrošača veoma je bitna i cijena pa u tome i srpski proizvodi moraju biti konkurentni.

Vasiljević je sledeće nedjelje najavio dogovor sa predstavnicima Rusije o realizaciji transporta, prije svega mesnih proizvoda, Dunavom preko Konstance.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *