U Sarajevu od 17. do 20 decembra Sajam poljoprivrede i zanatstva

U Sarajevu će od 17. do 20. decembra biti održan Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i robe široke potrošnje, u čijem fokusu je domaći proizvod i proizvodnja, a na kom će se predstaviti više od 120 izlagača iz cijele BiH.

Hajriz Bećirović, direktor Centra „Skenderija“, u čijoj organizaciji će biti održan sajam, rekao je da je namjera organizatora bila da okupi privredne subjekte, koje bi zajedno predstavile njihove lokalne zajednice, ali i pojedinačno, izložbeno-prodajnim postavkama malih i srednjih preduzeća, samostalnih preduzetnika, te zanatlija.

„Ovim projektom Sajam doprinosi razvijanju senzibiliteta potrošača prema domaćem proizvodu i svrsishodnosti te kupovine i pridružuje se trendu promocije pozitivnog odnosa prema preduzetništvu“, rekao je Bećirović na konferenciji za novinare.

Edukativni dio ovog sajma biće realizovan u saradnji sa partnerom projekta Savezom udruženja organskih proizvođača Federacije BiH /FBiH/ „Organsko FBiH“ u formi stručne konferencije, okruglog stola i panel diskusije, a USAID-ov „Gold projekat“ organizuje poslovne susrete privrednika.

Predsjednik Udruženja „Organsko FBiH“ Sejad Herceg rekao je da organska proizvodnja može pomoći ekonomskom razvoju BiH, te dodao da ovaj savez bilježi rast promocije organske proizvodnje.

On je naveo da će panel diskusija biti usmjerena na zakon o organskoj proizvodnji u FBiH, budući da je on u javnoj raspravi do 24. decembra, te naglasio da će se truditi da se izlagači organskih proizvoda na ovom sajmu predstave na moderan i multidisciplinaran način, jer se organski proizvod mora dobro promovisati i kvalitetno predstaviti građanima BiH.

Projekt menadžer Sajma Amira Bojčić istakla je da će prvog dana sajma biti organizovana stručna konferencija „Stanje i perspektive organske proizvodnje u jugoistočnoj Evropi, sa osvrtom na BiH“.

Ona je navela da se, prema podacima naučno-istraživačkih institucija u BiH, 60 odsto kapaciteta resursa BiH može staviti u funkciju organske proizvodnje, te dodala da će biti održan i okrugli sto „Ruralni razvoj – šanse i mogućnosti“.

Izvor:Srna