U Sarajevu potpisan protokol o primopredaji opreme vrijedne 100.000 KM

SARAJEVO – Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar, direktor Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Jozef Guntern i subregionalni koordinator za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije Đanluka Roko potpisali su danas u Sarajevu Protokol o primopredaji opreme u vrijednosti 100.000 KM Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Ćavar je nakon potpisivanja protokola rekao da su informatičku i drugu opremu kupile vlade Švajcarske i Lihtenštajna za podršku sistemu upravljanja imigracijama i azilom u BiH.

On je istakao da je oprema dodijeljena u okviru druge faze projekta “Podrška sistemu upravljanja imigracijama i azilom u BiH”.

“Ukupna vrijednost ovog trogodišnjeg projekta, koji finansiraju Švajcarska i Lihtenštajn, iznosi oko 700.00 KM. Projekat se provodi do 2016. godine u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije koja pruža tehničku podršku”, naveo je Ćavar.

On je rekao da oprema koja je danas prešla u vlasništvo Ministarstva bezbjednosti BiH obezbjeđuje nadogradnju cjelokupnog informacionog sistema o migracijama, povezivanje ISM sistema sa drugim informacionim sistemima, adekvatno opremanje sobe za obavljanje intervjua sa tražiteljima azila i sefove neophodne za bezbjednost pohranjivanja putnih isprava za izbjegle.

Ćavar je naglasio da je Švajcarska do danas podržala više projekata u Ministarstvu bezbjednosti BiH u vrijednosti 3.600.000 KM, a trenutno je u toku realizacija tri projekta u vrijednosti 2.350.000 KM.

Direktor Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Jozef Guntern rekao je da su problemi sa imigracijama slični u svim zemljama i na ovaj način nastoji se pronaći zajedničko rješenje.

On je naveo da će Švajcarska od 2013. do 2016. godine u projekte u BiH uložiti tri do četiri miliona švajcarskih franaka, a Lihtenštajn oko dva miliona.

Subregionalni koordinator za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije Đanluka Roko rekao je da za sada migracijski tokovi u BiH ne izazivaju urgencije, ali da se u zemljama u okruženju situacija može promijeniti preko noći.

On je naglasio da ova saradnja predstavlja još jedan korak ka rješavanju ovih pitanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *