U Tuzli otvoren Sajam pčelarstva

TUZLA – U organizaciji Udruženja pčelara Tuzla i pod pokroviteljstvom grada Tuzle danas je na Trgu slobode otvorena kulturno-privredna manifestacija 2. međunarodni sajam pčelarstva “Tuzla 2014”.

“Imali smo nevjerovatnu kišnu godinu, ali poslije kiše mora doći sunce. Važno je da ste održali proizvodnju, važno je da ste vi dokaz samoodrživosti na cijeloj regiji. Vi ste naša komparativna prednost jer je zdrava hrana velika komparatvna prednost”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, koji je manifestaciju zvanično proglasio otvorenom.

U okviru sajma organizovano je i međunarodno ocjenjivanje kvalitete meda, koje je vršila međunarodna komisija od 15 članova i ocijenila 108 uzoraka iz regiona i BiH.

Komisija je ocijenila da 77 uzoraka zaslužuju zlatne medalje, 24 srebrne i 5 bronzane, dok dva uzorka nisu ocjenjivana zbog neispunjavanja uslova.

U okviru sajma, na kojem je učestvovalo oko 50 izlagača, drugog dana će biti organizovano stručno edukativno predavanje za pčelare i građane o temi “Pčelarenje bez prirodnih rojeva uz veće prinose” i “Aktuelna problematika u pčelarstvu s posebnim osvrtom na varou” o kojima će govoriti Mate Iđojtić iz Vinkovaca, odnosno Željko Mikulić iz Gruda.

Na ovoj kulturno-privrednoj manifestaciji prvi put su u BiH izabrane kraljica meda i dvije pratilje. Njihov zadatak će biti promocija pčelarstva i pčelinjih proizvoda, zdravog življenja i zaštite okoline u BiH, ali i u regionu u organizaciji “Udruženja pčelara Tuzla”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *