U vojnoj crkvi u Bijeljini obilježen Vidovdan

 

Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH obilježio je danas u Bijeljini Vidovdan – krsnu slavu Vojske Republike Srpske /VRS/ i Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih.

 

Komandant Trećeg pješadijskog bataljona major Sreten Milošević istakao je da je ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske dala Vojska Republike Srpske i da je obaveza da se čuvaju njene vrijednosti.

“Ovo je jedan od načina na koji mi obilježavamo sjećanje na VRS, a proslava Vidovdana je potvrda da njegujemo tradicije Republike Srpske”, rekao je Milošević.

On je podsjetio da tradiciju Vojske Republike Srpske nastavlja Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH.

Milošević je napomenuo da je danas i slava prvog vojnog hrama pri kasarni “Vojvoda Stepa Stepanović” posvećenog Svetom mučeniku knezu Lazaru i svim svetim mučenicima srpskim.

Kumovi slave su načelnik Terenske kancelarije “Sjeveroistok” Granične policije BiH Dragan Kulić i Čedo Pavlović.

Vojni sveštenik Vaso Popović rekao je da je Vidovdan praznik mira, slobode, časti i junaštva, a da je srpski narod human i milosrdan, da se bori za slobodu, ali da ne ugrožava živote drugih.

Prema njegovim riječima, godine rata su iza nas, a za godine mira svi treba da se borimo.

Svečanosti je prethodila Sveta liturgija u Spomen-hramu kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog, vojnog i političkog života grada Bijeljina.

Nakon liturgije i lomljenja slavskog kolača, održan je i Vidovdanski koncert uz koktel u porti hrama.

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni “Vojvoda Stepa Stepanović” u Bijeljini prvi je vojni spomen-hram /vojna crkva/ u Republici Srpskoj i posvećen je Krsnoj slavi Vojske Republike Srpske.

General-major Novica Simić, komandant Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, započeo je 1994. godine preuređenje jednog već postojećeg objekta bijeljinske kasarne u pravoslavni spomen-hram.

Hram je sagrađen trudom vojnika i vojskovođa Vojske Srpske, a osveštao ga je 25. juna 1995. godine NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Početkom 2010. godine započeta je temeljna obnova hrama, koji je 30. septembra 2014. godine osveštao NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom

 

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *