Udruženje građana „SOS“ Brčko – Saopštenje za javnost

BRČKO  -Nastojeći da kroz sport povežemo i doprinesemo saradnji djece iz različitih opština, dana, 03. jula 2015. godine s početkom u 10:00h, u dvorištu Osnovne škole u Srebreniku, koju ujedno krasi i epitet škole sporta, održana je sportska radionica, u kojoj su se domaćinima iz ovog grada pridružila djeca iz Vidovica.

Pomenuta radionica, organizovana je u okviru projekta „Dijalog za budućnost“, a ciljevi pomenutog projekta su stvaranje prostora za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje razumijevanja u cijeloj zemlji, promovisanje suživota i poštivanje različitosti, povećavanje učešća, svijesti i uticaja mladih u dijalogu o politikama vezanim za pitanja koja utiču na program razvoja i reforme u BiH, osiguravanje da obrazovanje podržava veću društvenu koheziju i da građani i zajednice ostvaruju zajedničke ciljeve u pogledu izgradnje suživota putem kulture.

Naime, Udruženje građana „SOS“ Brčko, participira u realizaciji gore navedenog projekta Ujedinjenih nacija i Predsjedništva BiH,  implementirajući projekat „Pruži mi ruku za sljedeći korak“ koji kroz kreativan rad, djecu iz tri grada (Srebrenik, Bijeljina, Orašje), uči o prijateljstvu, poštivanju vlastite kulture i tradicije, ali i upoznavanju i uvažavanju tradicije i kulture drugog i drugačijeg.

Sportske radionice osmišljene su i vođene od strane trenera, koji je ovom prilikom djecu upoznao s osnovama sporta kao što je fudbal, odbojka, tenis. U želji za što kvalitetnijom organizacijom i ostvarenjem što boljih rezultata, oko 30 učesnika bilo je podijeljeno u grupe prema uzrastima, a pored cilja da se djeci na ovakvom događaju ukaže na značaj fizičke aktivnosti za njihov razvoj, svrha koja je sve vrijeme prožimala raznorazna takmičenja, bila je djelovati na smanjenje predrasuda, te potaknuti saradnju među djecom iz različitih opština.

Učesnici na radionici iskazali su veliko zadovoljstvo kvalitetom organizovanja, ali i gostoprimstvom svojih vršnjaka iz opštine Srebrenik.

„Osjećamo se super i mnogo nam je drago što smo upoznali nove prijatelje iz Vidovica, voljeli bi i mi da posjetim njihovo mjesto jednoga dana“  istakli su mališani iz Srebrenika koji su učestvovali na ovoj radionici.

Napominjemo da je krajnja svrha projekta „Pruži mi ruku za sledeći korak“ okupiti mlade ljude iz ciljanih opština i omogućiti da kreiraju zajednička i pozitivna životna iskustva, te na taj način stvaraju ambijent koji će doprinijeti procesu pomirenja, mobilizacije ličnih i kolektivnih resursa u pravcu ostvarenju zajedničkih ciljeva, te opštem napretku stanja u BiH.

 

Bazirajući svoj rad na unapređenju položaja mladih kroz promociju i zagovaranje pomirenja, tolerancije i suživota u zajednici, UG „SOS“ realizuje navedeni projekat od 21. aprila, i provodiće ga do 20. decembra tekuće godine.

 

 

 

 

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Slavojka Ranisović, 049/213-213, srpskiomladinskisavezbrcko@yahoo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *