Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije: Imaćemo tešku proljećnu sjetvu

BIJELJINA, Proljećna sjetva za poljoprivredne proizvođače u Semberiji biće izuzetno teška, jer su cijene repromaterijala, uprkos prošlogodišnjim poplavama, ostale na istom nivou izjavio je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Bakajlić je izrazio bojazan da bi u proljećnoj sjetvi moglo doći do pada prinosa i do 20 odsto.

„Nisam optimista da ćemo imati dobar rod pšenice, jer je tokom zime bilo previše padavina, zemljište je isprano, pšenica je slabo izbokorila. Bojim se da ćemo imati podbačaj u prinosima pšenice od 30 do 40 odsto“, istakao je Bakajlić na današnjoj konferenciji za novinare u Bijeljini.

Član ovog udruženja, Branimir Andrić, govoreći o Strategiji razvoja poljoprivrede u RS i planu korištenja sredstava za podsticaje izjavio je da se mljekarstvo favorizuje u odnosu na druge grane poljoprivrede.

„Trebalo bi uvesti posebne podsticajne takse i posebne fondove za strateške grane poljoprivrede, kao što je Makedonija osnovala Fond za podsticaj proizvodnje duvana“, istakao je Andrić.

Poljoprivrednik iz Broca Radiša Dikanović, kaže da poljoprivrednici ne mogu sami, bez pomoći Vlade RS i resornog ministarstva, sanirati posljedice prošlogodišnjih poplava.

„Deset mjeseci je prošlo od poplava, a mi nemamo sredstava da nabavimo vještačko đubrivo za prihranu pšenice. To treba uraditi danas, jer za nekoliko dana može već biti kasno“, upozorava Dikanović.

Proizvođač mlijeka Branko Savić kaže da je Strategijom razvoja poljoprivrede trebalo mapirati regione za određene proizvodnje u poljoprivredi, te da bi takav model razvoja poljoprivrede trebalo da prati i politika podsticaja i poreska politika u RS.

Izvor: Capital

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *