Udruženje “Savjet za zelenu gradnju” održao radionicu u Bijeljini

Danas je u okviru projekta “Poljoprivreda i ruralni razvoj u službi održivog razvoja” održana radionica u Bijeljini, koju je organiziralo Udruženje “Savjet za zelenu gradnju” (Green Council) uz podršku Fondacije Heinrich Boell.

 

Cilj radionice bio je predstaviti učesnicima strateški plan zagovaranja uz potporu partnerskih organizacija, temeljem kojeg je planirano izgraditi akcijske planove za kratkoročne i dugoročne ciljeve strateškog zagovaranja te izvršiti pripremu za izradu plana komunikacije.

Radionici je pristustvovalo 30-tak učesnika predstavnika poljoprivrednih udruženja, poljoprivrednih proizvođača, ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva, savjetodavne službe kao i nevladinih organizacija.

Problemi sa kojima se suočavaju poljoprivrednici, a na koje je jasno ukazano, predstavlja između ostalog njihova marginalizacija, koruptivnost kao i politička manipulacija koja utiče na izostanak podsticaja bez obrzira da li se radi o entitetima ili državnom nivou. Ukazano je na potrebu saradnje među građanima Bosne i Hercegovine, koji prema mišljenju učesnika današnje radionice, nemaju barijera u njenom ostvarivanju.

Prisutni su dali podršku nastojanju da se ukaže na potrebu stvaranja državnog ministarstva poljoprivrede te na nužnost uvezivanja poljoprivrednih proizvođača na nivou Bosne i Hercegovine u jedinstveno nevladino tjelo koje bi promjenilo i dalo stvarnu sliku o želji poljoprivrednika za saradnjom. Podršku su dali Savezu za ruralnog razvoja u BiH i Mreži za ruralni razvoj u BiH.

Učesnici su jednoglasno podržali kratkoročne i dugoročne ciljeve strateškog zagovaranja koji su prezentovani na radionici.

Iskazana je potreba i za održavanjem okruglog stola koji će delegaciji EU ukazati na jedinstven stav i glas poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini. Svi prisutni su dali podršku ovoj ideji i spremnost da učestvuju.

U okviru projekta u toku 2015. godine, između ostalih aktivnosti, planirano je nekoliko radionica koje će se održati na području cijele BiH, sa ciljem podsticanja ekološke modernizacije poljoprivrede, kao i doprinosa ubrzavanju procesa približavanja BiH ka EU u sektoru poljoprivrede i klimatskih promjena, odnosno u sektoru ruralnog razvoja.

 

 

Izvor: Bijeljina Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *