Udruženje Slovaka osnovalo humanitarni fond

Udruženje Slovaka Bijeljina osnovalo je humanitarni fond, prvenstveno za pomoć najugroženijim članovima i drugim Slovacima na ovom području, te da bi obezbijedilo dio sredstava za legalizaciju objekta crkve, rekla je Srni predsjednik Udruženja Vjeročka Gajić.

 

“Osnovali smo ovaj fond da pomažemo našim ljudima koji su ugroženi, osobama sa invaliditetom, ili onima koji nemaju posao, starijim ljudima, ali i zbog potrebe da prikupimo sredstva da bi legalizovali objekat crkve, koji smo nedavno u potpunosti završili”, rekla je Gajićeva.

Ona je podsjetila da su od Vlade Slovačke dobili i donaciju za poplavljene, od čega je dio sredstva, takođe, planiran za legalizaciju objekta crkve.

Gajićeva kaže da su i Vladi Slovačke, koja im je nekoliko puta pomagala u realizaciji različitih projekata, nedavno aplicirali projekat za izgradnju pomoćnih objekata za crkvu, te da do kraja marta očekuju odgovor.

Ona je dodala da Slovaci u Bijeljini žive ravnopravno sa drugim narodima i manjinama, te da nikada, ni po jednom osnovu, nisu bili zapostavljeni.

“Redovno apliciramo za određene projekte i grad nam pomaže, ali ne možemo očekivati da nam obezbjeđuje i sredstva za legalizaciju objekta”, rekla je Gajićeva i dodala da su za sada uspjeli da obezbijede struju u crkvi, a predali su i zahtjev za priključenje vode u ovom objektu.

Ona je navela da se sa prijetljima Slovacima iz Šida redovno druže, kao i iz cijele Srbije te iz Slovačke, sa kojima imaju čvrstu saradnju.

“Svi oni su nam dragi gosti, a kada organizujemo druženja neizostavna je posjeta manstiru Sveta Petka i Sveti Vasilije Ostroški”, dodala je Gajićeva.

U Bijeljini danas živi oko 70 Slovaka, Udruženje ima 90 članova jer okuplja i članove porodica koji su iz mješovitih brakova, a Crkvena zajednica okuplja 40 Slovaka.

Slovaci su se u Bijeljinu počeli doseljavati polovinom 19. vijeka, a najviše u naselje Ljeljenča, gdje se iz Vojvodine doselilo 14 porodica.

 

 

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *