Ugljevik – Ansambli iz Poljske otvorio Sedmi međunarodni festival folklora

Nastupom ansambala iz Poljske, Slovačke, Mađarske i ugljevičkog Kulturno-umjetničkog duštva /KUD/ “Rudar”  u ovoj podmajevičkoj opštini počeo je Sedmi međunarodni festival folklora.

Manifestaciju su na Gradskom trgu u Ugljeviku otvorili najmlađi članovi KUD-a “Rudar”, a prve festivalske večeri nastupaju i folklorni ansambli iz Poljske, Slovačke i Mađarske.

Predsjednik KUD-a “Rudar” Milan Lazić istakao je da je ovaj festival postao tradicija i da je opština Ugljevik za sve ove godine koliko traje festival ugostila skoro cijelu Evropu.

“Ponosni smo jer možemo da istaknemo da smo sve ove godine koliko traje festival ugostili skoro cijelu Evropu, a i Ugljevičani su imali priliku da vide kulturu i tradiciju evropskih naroda. Naši ansambli su svojim nastupima širom Evrope pokazali tradiciju, kulturu, običaje iz Ugljevika i cijele Republike Srpske”, rekao je Lazić novinarima.

On je napomenuo da KUD “Rudar” ima 350 članova, a ove godine su proslavili 40 godina postojanja i rada.

Sutra, druge festivalske večeri, ugljevičkoj publici će se tradicionalnim igrama predstaviti i ansambl iz Slovenije, a nakon koncerta, gosti i posjetioci imaće priliku da učestvuju u “Školi nacionalnih igara”.

Završne večeri, u četvrtak, 21. jula, od 19.00 časova predviđen je defile učesnika i obraćanje načelnika Ugljevika Vasilija Perića, u ime opštine kao generalnog pokrovitelja manifestacije.