Ugljevik- Badnje veče 2016

Na Badnji dan, 6. januara 2016. godine, u 18 časova služena je sveta liturgija nakon čega je zapaljen badnjak čime je obeleženo Badnje veče i najavljen najradosniji hrišćanski praznik – Božić. ispred hrama Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku na ovoj svečanosti i pored kišovitog vremena, prisustvovao je veliki broj građana .Nakon paljenja Badnjaka kojem je prisustvovao i svečano zapalio načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, održan je kulturno umetnički program u izvođenju orkestra harmonika Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Ugljevika koji su program započeli narodnim kolom na koje su se odazvali prisutni i tako se malo zagrejali, a nakon toga je usledio tradicionalni vatromet i nastavak veselja uz kuvano vino i slatkiše za najmlađe.Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju Badnji dan i Badnje veče, koji najavljuju praznik rođenja Isusa Hrista. Ovaj dan se obeležava liturgijama u crkvama, paljenjem badnjaka i porodičnim okupljanjem za posnom večernjom trpezom.

Badnjak je po pravilu mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.
Prema izvornom običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja. Dogorevanje badnjaka simbol je rastanka sa starim verovanjima i prihvatanje nove svetlosti koja dolazi sa verom u novorođenog Hrista.

Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrevaju ljubavlju i slogom, a njegovu svetlost unose u mrak neznanja i praznoverja.

Pripremio : Darko Đuračić

Izvor: radio “SKALA” Ugljevik