Ugljevik- Novčana pomoć boračkim kategorijama

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića predstavnici opštine Ugljevik i opštinske Boračke organizacije uručili su jednokratnu novčanu pomoć porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima od po 100 KM za 311 porodica, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 31.100 KM.

Na prijemu za ove kategorije, načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da na ovaj način žele podijeliti radost Božića sa boračkim kategorijama, koje su najzaslužnije za stvaranje Republike Srpske.

On je istakao da je saradnja sa Boračkom organizacijom veoma dobra, a na godišnjem nivou za njene potrebe izdvoji se oko 160.000 KM iz budžeta ove podmajevičke opštine.

“Porodicama socijalno ugroženih kategorija dodijelili smo oko 17.000 KM da uz božićnu trpezu praznik Hristovog rođenja provedu u radosti”, rekao je Perić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Ugljevik Јovan Marinković rekao je da se svake godine pomoću nastoje da obuhvate i nezaposlene ratne vojne invalide, jer su oni u nezavidnom položaju, bez ikakvih novčanih primanja.

Marinković je rekao da je ovaj vid pomoći način da se istakne žrtva ovih kategorija koja nikad ne smije biti zaboravljena.

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuo je 301 borac iz Ugljevika, a 648 su invalidi rata.

Bratunac – Božićni darovi porodicama poginulih i nestalih

Predstavnici bratunačke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila danas su tradicionalno, povodom Božića, posjetili 10 članova ove organizacije kojima su uručili skromnu pomoć u novcu i prehrambenim proizvodima.
Predsjednik ove organizacije Radojka Filipović izjavila je novinarima da je ova, 10. humanitarna akcija organizovana povodom predstojećih božićnih praznika.

“Činjenica da u dane najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika Božića i Vaskrsa otvorimo vrata našim članovima potvrđuje da nisu zaboravljeni od organizacije kojoj pripadaju”, rekla je Filipovićeva.

Ona je istakla da su sredstva za pomoć izdvojena iz Humanitarnog fonda ove organizacije, te da su akcijom obuhvaćene osobe starije životne dobi, narušenog zdravlja i lošeg materijalnog stanja.

Novka Đukić, majka poginulog borca, izrazila je veliku zahvalnost predstavnicima ove organizacije koji su je posjetili u domu u kojem živi sama.

Đikićeva s porodicom prognana iz Zenice sredinom 1992. godine.

“Došla sam u Bratunac sa troje djece. Moj sin je ovdje poginuo u januaru 1993. godine. Kćerke su se kasnije udale i otišle iz Bratunca, a ja sam ostala sama”, rekla je Đukićeva.

Brčko – Najsiromašnijima Božićni pokloni Kola srpskih sestara

Povodom božićnih praznika, brčansko Kolo srpskih sestara “Majka Јevrosima” danas je podijelilo 60 paketa socijalno najugroženijim stanovnicima distrikta Brčko.
Predsjednik ovog humanitarnog udruženja u Brčkom Slavojka Iljić izjavila je Srni da su povodom najradosnijeg praznika pravoslavnih Hrišćana – Božića obezbijedili pakete sa prehrambenim i higijenskim artiklima za najsiromašnije sugrađane, što su činili i ranijih godina.

“Nažalost, iz godine u godinu takvih je sve više, a naše mogućnosti da im pomažemo sve su skromnije”, rekla je Iljićeva.

Prema njenim riječima, sredstva za nabavku paketa aktivisti Kola srpskih sestara pribavile su same, bez učešća donatora, dijelom od sredstava Vlade distrikta, a dijelom od prodaje rukotvorina na Sajmu privrede u Brčkom.

Ovoj humanitarnoj akciji pridružili su se i članovi brčanskog Moto-kluba “Noćni vukovi”, koji su mališanima iz socijalno ugroženih porodica uručili novogodišnje paketiće.