Ugljevik – Svečana akademija Centra mladih Ugljevik

Juče je u organizaciji Centra mladih Ugljevik i opštine Ugljevik po prvi put organizovana svečana akademija povodom dana i Krsne slave Republike Srpske.

Na početku akademije intonirana je državna himna i minuta ćutanja za sve poginule u otadžbinskom ratu.Ovom prilikom emitovan je i kraći dokumentarni film o Spomenku, najmlađem borcu R.S snimljen u doba otadžbinskog rata.Nakon filma predsednik centra mladih Ugljevika Branko Petrović se nadovezao rečima da mladi i danas brane Republiku Srpsku, ali znanjem i postignutim rezultatima u školovanju, nauci i kulturi.

O značaju Srpske Pravoslavne Crkve za Republiku Srpsku govorio je sveštenik Mićo Pajkanović, koji je skrenuo pažnju na odlazak mladih sa ovih prostora, jer nakon školovanja nemaju posao i idu tražeći bolji život u svetu, rečima svaka čast svakoj vlasti, ali to treba da nam bude najveća briga jer mladi su naša budućnost.

Kulturno umetnički program pripremili su hor KUD-a RUDAR iz Ugljevika, koji ove godine obeležavaju 40 godina postojanja, a pesmom se predstavio i mladi pevač iz Ugljevika Bojan Petričević.

Najveću pažnju svečane akademije izazvao je mladi Siniša Simikić svojom besedom o Republici Srpskoj, koja je izazvala dug apaluz i ovacije prisutnih,  a u kojoj se obraća putniku namerniku i upoznaje ga sa bogatstvima i lepotama Republike Srpske navodeći gradove, sela, spomenike, junake i sve ono što treba da zna o njegovoj Republici Srpskoj koja je možda mala, ali velika u njegovom srcu.

Nakon svečane akademije priređen je i koktel za sve zvanice i goste ovog događaja, koji su ujedno mogli pogledati i izložbu posvećenu Republici Srpskoj.

Pripremio : Darko Đuračić

Izvor:Radio “SKALA” Ugljevik