Unaprijediti položaj srpskog jezika i ćirilice

PODGORICA – Deklaracija kojom će od Crne Gore, Srbije i Republike Srpske biti traženo da unaprijedi položaj sprskog jezika i ćirilice biće usvojena na naučnom skupu koji se danas i sutra održava u Podgorici.

Na današnjem otvaranju naučnog skupa “Srpski jezik i ćirilica i osnove srpskog identiteta” predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta /SNS/ Momčilo Vuksanović najavio je da će učesnici u dvodnevnoj raspravi usaglasiti stavove i usvojiti deklaraciju.

On je ponovio ocjene da je srpski narod diskriminisan, pa i srpski jezik, kao osnova identiteta.

Vuksanović je rekao da je SNS uz velike teškoće pokušao da očuva srpski jezik i njegov status, ali da postoje opstrukcije vlasti i opozicije.

On je naveo sada situacija takva da je srpski jezik, koji je još većinski, dobio status jezika manjinskih naroda.

“To je velika nepravda. Nepravda je i ne samo promjena naziva jezika u školama, za koju su bili predstavnici Srba u parlamentu već i izmjena nastavnog plana i programa. Moramo vidjeti kako dalje i kako da sačuvamo srpski jezik i ćirilicu”, smatra Vuksanović.

On je rekao da u Crnoj Gori nema većinskog naroda i da Srbi ne mogu biti manjina.

Vuksanović je istakao da u Savjetu pokušavaju da iskoriste sve mogućnost i da novcem iz fonda za manjine ostvaruju brojne projekte.

On je rekao da bi bio srećan kada bi Srbi imali prava koja imaju Albanci, kao što je puno pravo na školavanje na svom jeziku, u svojim školama, i sa srazmjernom zastupljenošću u administraciji.

“Svi su protiv nas, čak je i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pokušalo da nas ugasi pomoću predstavnika Srba iz opozicije. Ministarstvo mijenja zakon kako bi nas istisnuli, i smanjuju donacije”, naveo je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, predstavnici Srba u parlamentu moraju shvatiti da “nije isto biti Srbin u Skupštini, i na ulici, bez posla”.

On je dodao da postoji mogućnost da SNS obustavi neke aktivnosti, za koje nemaju uslova i novca.

“Naš nacionalni interes je da djeca uče srpski i znaju ćirilicu i to treba da je interes i političara i predstavnika civilnog sektora”, zaključio je on.

U današnjem dijelu skupa govorili su akademik Ljubomir Zuković sa referatom pod naslovom “Spoticanje o vlastitu senku”, Momčilo Krajišnik o temi “Srpski jezik i ćirilica – osnove srpskog identiteta”, te akademik Vojislav Maksimović sa referatom “Stari ćirilični rupopisi kao znakovi kulturnog i duhovnog trajanja”.

Naučni skup nastavlja rad sutra, kada će biti uvojena deklaracija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *