Uprava RiTE „Ugljevik“podržava povećanje cijene električne energije

UGLJEVIK, Uprava RiTE „Ugljevik“, koje je 2014. godinu napravilo gubitak veći od 11 miliona KM, smatra da je opravdano podnošenje zahtjeva Regulatornoj komisiji za energetiku RS za usklađivanje cijene električne energije.

Tvrde da je cijena ista već šestu godinu, dok su stvarni troškovi proizvodnje značajno porasli.

Generalni direktor RiTE „Ugljevik“ Žiko Krunić kaže da je cijena električne energije u RS u odnosu na okruženje za 23 odsto niža nego u „Elektroiprivredi BiH“, za 38 odsto manja nego u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg – Bosne i Elektroprivredi Crne Gore i čak 72 odsto jeftinija nego nego u Elektroprivredi Hrvatske.

Uvidom u proizvodnu cijenu električne energije u RiTE „Ugljevik“ od 2006. godine do danas vidljivo je da je cijena koju je priznavala Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske bila stalno ispod cijene koštanja“, tvrdi Krunić.

On kaže „da bi ovo preduzeće moglo da odgovori svojim obavezama, da investira u novu opremu na rudniku, kontinuirano održava i modernizuje blok termoelektrane, na vrijeme vrši eksproprijaciju zemljišta i drugih dobara koja se nalaze na potezu razvoja rudnika, te da može pristupiti otvaranju novog površinskog kopa Ugljevik – istok, uspješno realizovati ekološke projekte, kao što su odsumporavanje i ugradnja filtera, neophodno je uskladiti cijenu električne energije na domaćem tržištu sa stvarnom proizvodnom cijenom“.

Izvor: CAPITAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *