Uručeni ključevi stanova za 142 porodice

BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović uručili su danas u ovom gradu ključeve stanova za 142 porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Đokić je rekao da je vrijednost radova na objektu 4.981.000 KM, te naglasio da je program realizovan u saradnji sa gradom Banjaluka koji je obezbijedio lokaciju, projekat, priključak na infrastrukturu, uređenje prostora oko objekta, tehnički prijem, što iznosi oko 900.000 KM.

On je naveo da je ovo najskromniji način kojim Republika Srpska pokušava da pokaže svoj odnos poštovanja i vječne zahvalnosti ovim porodicama.

Đokić je naglasio da je zadovoljan saradnjom Vlade Srpske i grada Banjaluka na ovom i svim do sada završenim projektima, dodavši da je ovaj program pratila i bila veoma angažovana i Boračka organizacija Republike Srpske, kao treći partner u Posebnom programu potpunog stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija.

On je rekao da se pored ovog objekta gradi zgrada sa još 142 stana koji će u proljeće biti useljeni.

“Današnjom dodjelom 142 stana i izgradnjom zgrade sa još 142 stana u Banjaluci više neće biti stambeno nezbrinutih na listi po Posebnom programu potpunog stambenog zbrinjavanja. Preostaje još dodjela nepovratnih novčanih sredstava za 51 korisnika i time se Poseban program stambenog zbrinjavanja, koji je započet 2008. godine, završava i u Banjaluci, kao i u mnogim gradovima Srpske”, istakao je Đokić.

On je rekao da se trenutno u Republici Srpskoj gradi više od 700 stanova, te da se ugovara i ovih dana počinje izgradnja preostalih stambenih jedinica, navodeći da će u ovoj godini ukupno biti izgrađeno 770 stanova.

“Time smo kao Vlada i ministarstvo izvršili svoju obavezu i obećanje koje smo dali da ćemo u 2014. godini završiti Poseban program potpunog stambenog zbrinjavanja, smještajem ili dodjelom nepovratnih novčanih sredstava za ukupno 5.606 korisnika, koliko ih je ovim programom od 2008. godine bilo planirano”, rekao je Đokić.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović naveo je da je 106 stanova dodijeljeno porodicama poginulih boraca, a 36 ratnim vojnim invalidima od prve do četvrte kategorije.

On je rekao da je Banjaluka samostalno, ali i zajedno u okviru programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite i Vladom Srpske radila uporno i istrajno na ovom projektu, te da je do sada u gradu više od 500 stambenih jedinica stavljeno na raspolaganje za stambeno zbrinjavanje boračke populacije.

“Grad je do sada za ove namjene izdvojio više od 50 miliona KM. Imamo namjeru da idemo dalje i već je dogovorena izgradnja novog objekta na ovoj lokaciji sa 142 stana”, naveo je Gavranović i dodao da je grad na lokaciji u naselju Ada izdvojio oko 24.000 metara kvadratnih zemljišta na kojima su locirani objekti koji su građeni 2004, 2008, 2010. i 2014. godine.

Gavranović je rekao da grad ima posebnu liniju pomoći pri stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u formi novčane podrške, te da je do sada više od tri miliona KM obezbijeđeno i dato na raspolaganje porodicama poginulih boraca koji svojim sredstvima poboljšavaju ili definitivno rješavaju stambeno pitanje.

Predsjednik Boračke organizacije Banjaluka Goran Rogić čestitao je korisnicima stanova i poželio da i preostale boračke porodice, njih oko 160, riješe stambeno pitanje.

Otac poginulog borca Miloš Marić rekao je da na rješavanje stambenog pitanja čeka 19 godina. “Jeste dugo, ali sam zahvalan vlastima što su nam i nakon toliko godina riješili problem krova nad glavom. U ratu sam izgubio sina, i materijalne stvari ne mogu da zamijene žrtvu koja je data, ali situacija je bila takva”, kaže Marić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *