Usvojen rebalans budžeta od 43,5 miliona KM

BIJELJINA- Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su danas bez veće rasprave rebalans budžeta u iznosu 43.460.424 KM, koji je za jedan odsto manji u odnosu na Nacrt rebalansa budžeta usvojen na prošloj sjednici.

Za rebalans nije glasao samo jedan odbornik, a jedan je bio uzdržan.

Načelnik Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić obrazložio je da je do smanjenja potrošnje moralo doći uz konsolidaciju sa bankama za odobrenje grejs perioda, što bi do kraja godine moralo da obezbijedi povoljniji finansijski ambijent.

“Smanjenja je bilo gdje god je bilo moguće, pri čemu nismo vodili računa koliko bolno će to biti za one kojima koriste te pozicije, nego da li ima mogućnosti da se načine neke uštede”, rekao je Sofrenić.

Budžet je rebalansom smanjen za oko 3,5 miliona KM, s tim što se, kako je Sofrenić najavio, očekuje oko dva miliona KM smanjenja obaveza po kreditnom zaduženju u ovoj godini što bi ukupno do kraja godine iznosilo oko 5,5 miliona KM i tada bi budžet iznosio oko 41 milion KM.

“Najveće smanjenje pretrpjelo je Stambeno-komunalno odjeljenje oko 1.800.000 KM, što je pola od ukupnog smanjenja budžeta”, rekao je Sofrenić i dodao da nije bilo smanjenja za Agrarni fond, za koji je ostalo milion KM.

Sofrenić je pojasnio da je u ovom fondu oko 200.000 KM, koje su bilo namijenjeno za studije, sajmove i promocije, realocirano na potrebe za dezinskecijom i kanalskom infrastrukturom.

Rebalansom su sve organizacije, pa i boračka, zahvaćene smanjenjem od 10 odsto.

Odbornik SNSD-a Ivan Burić smatra da do rebalansa nije trebalo doći, napominjući da je to njegov lični stav.

“Smatram da se neprestano zadužujemo i da ovaj budžet neće opstati. Do sada smo već dužni 60 miliona KM. I sljedeće godine ćemo opet praviti rebalans – dokle?”, zapitao je Burić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić najavio je da bi polovinom avgusta trebalo da bude održana posebna sjednica posvećena poplavama i usvajanju svih izvještaja, koji su razmatrani na prethodnim, ali i na današnjoj sjednici.

“Dogovorili smo i ranije da ova sjednica bude održana polovinom avgusta jer u Semberiji ima preko 10.000 poplavljenih kuća, popisi se rade ponovo kako bi bili što bolje urađeni. Imamo, nažalost, i 26.500 hektara poplavljenih oraničnih površina, što je više od polovine obradivog zemljišta, kao i 4.600 poljoprivrednih gazdinstava oštećenih poplavama…  Kada se sve to sabere ukupna šteta je oko 200 miliona evra”, rekao je Mićić.

On je dodao da bi do polovine avgusta i naredne posebne sjednice Skupštine grada u izvještaj trebalo da bude uvrštena i šteta od najnovijih poplava koje su Semberiju zadesile prije tri dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *