Veče kulture u Bijeljini, četvrtu godinu zaredom

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovali su večeras u Centru za visoko obrazovanje u Bijeljini Veče kulture koje je imalo i takmičarski karakter.

 

Od 12 članova Besjedničke sekcije ovog fakulteta za besjedništvo autorskih besjeda nagrađena su tri studenta.

Prvu nagradu i nagradu publike “Profesor doktor Novica Vojinović” osvojio je Nemanja Simikić za besjedu “Spomenik”, drugu nagradu dobila je Dragana Jevtović za autorsku besjedu “Predrasuda”, a treću Tijana Lizdek, čija besjeda nosi naziv “Državni neprijatelj – to sam ja”.

Posebnu nagradu za ukupan doprinos radu Besjedničke sekcije dobila je Dušica Blagojević, koja je večeras besjedila o temi “Kad prasići utihnu”.

Prema riječima višeg asistenta na Pravnom fakultetu Đorđa Marilovića, Pravni fakultet već četvrtu godinu zaredom organizuje Veče kulture u Bijeljini, na kojem se studenti takmiče u besjedništvu, govoreći svoje autorske tekstove.

“To je ono što je posebna vrijednost – govore svoje besjede, pronose lijepu riječ neophodnu za svakog, posebno za buduće pravnike”, rekao je Marilović, koji je otvorio Veče kulture.

On je podsjetio da je besjedništvo na ovom fakultetu uspostavio profesor Novica Vojinović 2001. godine.

“Nažalost, njegova smrt je bila prerana, nakon čega je i rad Sekcije zaustavljen na nekoliko godina. Ipak, zahvaljujući višem asistentu Dimitriju Ćeraniću obnovljen je prije četiri godine, a neka takmičenja održana su i izvan naše zemlje”, rekao je Marilović.

On je naglasio da je na Pravnom fakultetu neizostavno poznavanje besjedništva, kao umjetnosti i vrline. “Interesovanje za našu sekciju sve je veće i među studentima drugih fakulteta, ali i srednjih škola. Lijepu riječ pronosimo i van Pravnog fakulteta”, ističe Marilović.

Prodekan za naučno-istraživački rad Goran Marković kaže da je besjedništvo važno njegovati i to je veoma značajan segment, jer je za svakog pravnika važno da umije da dobro i lijepo govori. “Veliko je interesovanje studenata, ali i šire društvene zajednice za njegovanje lijepe riječi”, rekao je Marković.

Nemanja Simikić, čija besjeda “Spomenik” obrađuje lik iz ne tako davne prošlosti, kaže da je suština intelektualaca u tome da daju doprinos kulturi i opštem napretku društva.

“Ova patriotska besjeda obrađuje lik iz ne tako davne prošlosti, koji je sa 13 godina uložio svoj život u temelje društva i naše države. Da nije bilo takvih kao što je bio on mi večeras ne bismo govorili ove riječi i ne bismo bili ovdje”, istakao je Simikić.

Student, član Sekcije, Tijana Lizdek kaže da su se studenti Pravnog fakulteta u Bijeljini Univerziteta u Istočnom Sarajevu večeras okupili zbog riječi, odnosno kako bi ponudili teoriju koju će građani iskoristiti u praksi. “Ako se mi usavršavamo u vrlinama, usavršićemo i državu u kojoj živimo”, rekla je Lizdekova.

Veče kulture održano je u okviru obilježavanja 68 godina rada ove visokoškolske ustanove i 20 godina od obnavljanja rada u proteklom ratu.

U okviru večerašnje manifestacije predstavljena je i monografija “Justinijanova Digesta” /deveta knjiga/, prevod sa latinskog na srpski jezik, autora Samira Aličića, profesora rimskog prava na Pravnom fakultetu.

Pravni fakultet, sa sjedištem na Palama, već 15 godina upisuje studente na studijski program u odjeljenju u Bijeljini, gdje danas studira približno polovina od ukupnog broja studenata tog fakulteta.

 

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *