Više vode – više zdravlja

Uz kiseonik, voda je jedan od najvažnijih elemenata na Zemlji za održavanje života. Za sve što tijelo čini, potrebna mu je voda, jer reguliše, prenosi, čisti i pomaže hranjenje svakog dijela tijela.

Ona “podmazuje” organe i tkiva, reguliše temperaturu, ispira otpadne tvari i toksine, vlaži kožu, hrani zglobove, kosti i mišiće i prenosi nutrijente do vitalnih organa.

Dovoljna količina vode u organizmu poboljšava funkcije žlijezda i hormona, oslobađa jetru od viška masnoća i smanjuje glad.

Žeđ nije pouzdan signal da vaše tijelo treba vodu. Ona ukazuje na to da je već došlo do dehidracije organizma.

Takođe, žeđ prestaje već i prije nego što je organizam primio dovoljnu količinu vode. Zbog toga je neophodno obratiti pažnju na dovoljnu konzumaciju vode svakog dana.

Razna pića koja sadrže šećer i alkohol samo povećavaju potrebu za vodom umjesto da je smanjuju, jer se prilikom njihove razgradnje troši voda.

Smatra se da je minimalna dnevna potreba vode odraslog čovjeka sa slabom fizičkom aktivnošću 20-25 g po kilogramu tjelesne težine, što znači da čovjek od 75 kg treba dnevno da popije minimalno 1.500-1.875 g (1,5-1,9 litara) vode.

Kod veće fizičke aktivnosti te kod viših temperatura vazduha potreba za vodom je znatno veća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *