Vitamin C – Naš najbolji čuvar zdravlja

Usporava starenje, pospješuje zarastanje rana, poboljšava funkcije nervnog i endokrinog sistema, čuva srce i krvne sudove, sprječava pojavu tumora…

U borbi protiv zimskih infekcija, vitamin C je jedan od najboljih saveznika. Osim što obezbeđuje pravilno funkcionisanje imunog sistema, zahvaljujući jakom antioksidativnom dejstvu sprječava stvaranje štetnih slobodnih radikala, usporava starenje, pospješuje zarastanje rana, poboljšava funkcije nervnog i endokrinog sistema, čuva srce i krvne sudove, olakšava apsorpciju gvožđa i kalcijuma, sprječava pojavu tumora.

Hroničan umor, krvarenje desni, gubitak apetita, problemi sa varenjem, smanjena otpornost na infekcije, dehidriranost kože i bolovi u zglobovima, glavni su simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina C. A da bismo zadovoljili dnevne potrebe za ovim moćnim antioksidansom, koje se, u zavisnosti od starosnog doba kreću između 40 mg i 120 mg, neophodno je da jelovnik obogatimo voćem i povrćem.

Najviše vitamina C ima u agrumima, kiviju, jagodama, ribizlama, paprikama, brokoliju, zelenom lisnatom povrću i peršunu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *