Vlada naredila IRB-u da odobri četiri zajma od 13,5 miliona KM

  – Prvi zajmovi „Alumini“, „Poljoprivrednom institutu“, bolnicama u Doboju i  Istočnom Sarajevu
   – IRB daje „specijalne“ milionske zajmove bez finansijskog posrednika

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske počela se baviti i bankarskim poslovima. Vlada je iskoristila, prije nekoliko mjeseci uvedenu, kreditnu liniju „Zajmovi za pravna lica koja odredi Vlada“ i Investiciono-razvojnoj banci dala nalog da odobri četiri zajma od ukupno 13,5 miliona KM, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

 

IRB je tako „Alumini“, kćerki firmi Fabrike glinice „Birač“ Zvornik dala trogodišnji zajam od pet miliona KM. „Alumina“ je zahtjev dostavila 11. novembra, a veliki kreditni odbor IRB-a saglasnost je dao 26. decembra.

Drugi zajam od dva miliona KM, IRB je dala Bolnici Istočno Sarajevo, na rok otplate 60 mjeseci i grejs periodom od godinu dana. Ugovor o zajmu je potpisan 22. decembra.

U dogovoru sa Vladom RS, zahtjev za zajam od dva miliona KM, 09. decembra dostavila je i dobojska bolnica „Sveti Aposlol Luka“. S obzirom da je dokumentacije potpuna narednih dana se očekuje pozitivna odluka kreditnog odbora.

Poljoprivredni institut Republike Srpske traži od IRB-a zajam od 4.585.756 KM. Zahtjev su podnijeli 19. decembra i njihova dokumentacija je ocijenjena kao potpuna.

 

Sav rizik na IRB-u

Sva četiri zajma se daju bez finansijskog posrednika, direktno sa računa IRB-a, odnosno ne plasiraju se preko neke od komercijalnih banaka koje bi na sebe preuzele rizik naplate i garantovale državi povrat sredstava.

Kreditnom linijom „Zajmovi za pravna lica koja odredi Vlada“, najviša izvršna vlast u Republici Srpskoj pribavila je sebi ekskluzivno pravo da odlučuje kojim pravnim licima i pod kojim uslovima, IRB treba pozajmljivati novac.

 

CAPITAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *