Vladimir Putin danas u Beogradu

BEOGRAD – Ruski predsjednik Vladimir Putin boraviće danas u posjeti Beogradu tokom koje će razgovarati sa državnim vrhom i prisustvovati obilježavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Putin će biti počasni gost na vojnoj paradi, a tokom boravka u Beogradu položiće vijence na Spomenik oslobodiocima Beograda i herojima Prvog svjetskog rata.

Ruski predsjednik će imati odvojene razgovore sa predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksadndrom Vučićem, a Nikolić će Putinu uručiti orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma.

Poslije razgovora, premijer Srbije i ruski predsjednik će se obratiti medijima.

Povodom Putinove posjete Nikolić se juče sastao sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.

Oni su naglasili veliki značaj posjete Putina za dalji razvoj odnosa između Srbije i Rusije, a Nikolić je istakao da je posketa izuzetno korisna, jer će biti potpisano nekoliko važnih bilateralnih sporazuma.

Osim toga, vodiće se razgovori i o zajedničkim projektima koje realizuju srpske i ruske kompanije, kao i o perspektivama za dalju saradnju, saopštila je Pres služba predsjednika Srbije.

Vučić je, u intervjuu ruskoj agenciji Tas s i listu “Rosijskaja gazeta”, rekao da će s Putinom razgovarati o konkretnim temama, prije svega o ekonomskoj saradnji i daljem razvoju uzajamnih odnosa u oblasti energetike i poljoprivrede.

Prema Vučićevim riječima, energetika je jedna od najperspektivnijih oblasti rusko-srpske saradnje, ali ima mnogo pitanja koja treba riješiti u tom pogledu.

On je naveo i da vlada Srbije ima za cilj dalji razvoj partnerskih odnosa sa Ruskom željeznicom i realizaciju novih zajedničkih projekata, kao i privlačenje ruskih investicija u oblasti poljoprivrede.

Vučić je takođe naglasio da Srbija ne namjerava da uvodi sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

U sastavu ruske delegacije biće ministar energetike Aleksandar Novak, predsjednik uprave “Gazproma” Aleksej Miler, načelnik Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Vladimir Pučkov i načelnik Federalne migracione službe Konstantin Romodanovski, najavio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij  Ušakov.

U okviru posjete planirano je, prema njegovim riječima, potpisivanje paketa od devet dokumenata, između ostalog o saradnji u oblasti razvoja vojno-tehničke saradnje, energetike i željezničkog saobraćaja.

Planirano je da Ruska energetska agencija i Ministarstvo energetike Rusije potpiše sa Ministarstvom energetike Srbije memorandum iz oblasti energetske efikasnosti, štednje energije i obnovljivih izvora energije.

“Među dokumentima pripremljenim za potpisivanje nalazi se dopunski sporazum o rekonstrukciji sjevernih dionica pruga Srbije u okviru razvoja evropskog saobraćajnog koridora. Takođe, među dokumentima su i dopunski sporazum o isporuci dizel-motornih vozova”, rekao je Ušakov.

Kako je najavljeno iz Kremlja, planirano je da ruska kompanija “Gazpromeksport”, Vlada Srbije i srpske gasne kompanije potpišu protokol.

Takođe je predviđeno i potpisivanje međuvladinog sporazuma o uzajamnoj zaštiti tajnosti informacija, o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra, o vojno-tehničkoj saradnji, o readmisiji, kao i protokol o razmjeni podataka o carinskoj vrijednosti robe.

Ušakov je dodao da ruska strana namjerava da ponovo pokrene pitanje poreza Naftne industrije Srbije, koja je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Gaspromnjeft, rekao je Ušakov.

Jedna od tema biće i projekat Južni tok.

Najavljujući posjetu, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je Tanjugu da ona ima tri glavna elementa, od kojih je najvažniji cilj da se prijateljski odnosi između naroda, ali i politički odnosi, transformišu u ekonomsku, naučnu i kulturnu saradnju.

Drugi cilj posjete je da se oda počast srpskim i ruskim herojima, a kao treći cilj, on je istakao kontakt između dva rukovodstva kako bi se razmotrila bilateralna pitanja ali i ona sa svjetske političke scene.

Prema njegovim riječima, Putinova poseta Beogradu ima pozitivnu konotaciju, a saradnja Rusije sa Srbijom nije uperena ni prema kome, već je korisna za dvije zemlje, Evropu i čitav svijet.

“Suđeno je da posjeta bude uspješna. Ništa ne može spriječiti taj uspjeh, samo možda kiša tokom parade”, rekao je Čepurin.

Danas će, povodom obilježavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, biti održana i vojna parada za koju su pripadnici Vojske Srbije na prostoru ispred Palate Srbija uspješno izveli generalnu probu i demonstrirali visok stepen obučenosti.

Posjeta predsjednika Rusije biće njegova treća posjeta Beogradu – 2001. godine je posjetio Srbiju kao šef države, a 10 godina kasnije i kao premijer.

Putin se u Rusiji sastajao sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u pet navrata od sredine 2012. godine, a sa premijerom Aleksandrom Vučićem jula ove godine.

Putinova posjeta odvijaće se pod budnim okom posmatrača i u svijetu i kod nas.

Srbija je jedina od država kandidata za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji zbog Ukrajine, a Zapad očekuje da Beograd jasnije odabere stranu kada je riječ o ukrajinskoj krizi, odnosno da odustane od insistiranja na izbalansiranom stavu.

Iz Brisela, Berlina, Vašingtona, inače u svojevrsnom novom hladnom ratu sa Moskvom, zvanično poručuju da nemaju nikakav problem sa Putinovom posjetom Beogradu.

Neformalno se, međutim, mogu čuti upozorenja da EU sa rastućom zabrinutošću gleda na porast ruskog uticaja ne samo u Srbiji, nego i u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *