Voćari sutra potpisuju ugovor o kooperaciji

GRADIŠKA, Voćari iz Banjaluke, Gradiške, Laktaša, Srpca i Kozarske Dubice sutra će u Trebovljanima kod Gradiške potpisati ugovor o kooperaciji i prodaji voća radi poboljšanja uslova proizvodnje i prodaje u BiH, regionu i svijetu.

Kooperativa je novi oblik organizovanja voćara koji bi trebalo da predstavlja početak rješavanja problema u oblasti voćarstva, saopšteno je iz Udruženja voćara Republike Srpske.

Ugovor o kooperaciji i prodaji voća biće potpisan u 16.00 časova u prostorijama preduzeća „Agroimpeks“ u Trebovljanima kod Gradiške.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je ranije Srni da je ova inicijativa planirana godinama, ali da su se konačno proizvođači odlučili na ovaj korak.

Prema njegovim riječima, proizvođači će imati zajedničku proizvodnju, plasman, jednoobraznu tehnologiju i zaštitu voćnjaka, posebno kada je riječ o zajedničkoj nabavci hemije do 20 odsto jeftinije nego pojedinačno.

On je dodao da postoji zainteresovanost ruskog i tržišta nordijskih zemalja za voće, ali da je ranije bilo teško ugovoriti poslovanje jer niko nije bio zainteresovan za par šlepera voća.

Dojčinović je rekao da su voćari za udruživanje imali podršku i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, od kojeg očekuju pomoć kada je riječ o rashladnim kapacitetima. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *