Vodostaji Vrbasa i Vrbanje u Banjaluci nisu u porastu

Vodostaji Vrbasa i Vrbanje u Banjaluci nisu u porastu, ali su posljednje padavine aktivirale tri nova klizišta na Laušu i u Kuljanima, rečeno je u gradskom Odsjeku Civilne zaštite.

BANJA LUKA (Srna) – Šef Odsjeka Željko Katić rekao je da je vodostaj rijeke Vrbas u Banjaluci jutros u devet časova bio 213 centimetara, što je ispod kote redovne odbrane od poplave. Kota redovne odbrane od poplave je 250, a vanredne 320 centimetara.

Katić je napomenuo da je Vrbas juče bio porastao na 280 centimetara, ali da je jutros nivo vode dosta opao. On je dodao da je situacija mirna i kada je riječ o Vrbanji, jer ni ona na raste.

Povukle su se i bujice manjih vodotoka, koje su u noći između petka i subote najviše ugrozile mjesne zajednice Šargovac, Pavlovac, dio Lauša, Motike, Dragočaj, Ramiće, Kuljane i Prijakovce.

“U pojedinim naseljima voda je uglavnom ušla u pomoćne objekte i podrumske prostorije”, rekao je Katić i dodao da je situacija na banjalučkom području još od juče stabilna.

Katić je istakao da će klizišta u naseljima Lauš i Kuljani biti sanirana i da su nadležne službe već izlazile na teren i utvrdile da nema opasnosti za stanovnike.

Prema njegovim riječima, od maja je na području Banjaluke aktivirano više od stotinu klizišta ili odrona. Jedan od novih odrona, koji se dogodio u mjestu Saračica, juče je uklonjen sa puta Banjaluka – Bronzani Majdan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *