Vučić: Sa Putinom konkretno o ekonomskoj saradnji

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 16. oktobra u Beogradu razgovarati o konkretnim pitanjima ekonomske saradnje.

“Vladimir Vladimirovič je tokom našeg prethodnog susreta rekao da ćemo na sastanku u prvi plan staviti konkretna pitanja. Nadam se da ćemo i ovog puta razmotriti niz konkretnih tema – pre svega ekonomsku saradnju, dalji razvoj uzajamnih odnosa u oblasti energetike, poljoprivrede”, rekao je Vučić.

Govoreći u intervjuu za rusku novinsku agenciju TAS S i zvanični dnevnik “Rosijskaja gazeta” o kursu Srbije ka stupanju u Evropsku uniju, Vučić je rekao da je za nas važno “stvoriti uslove za dominaciju pravnih odnosa, formirati teoretski i praktično demokratsku državu, bogatiju zemlju, koja je ‘zdrava’ i stabilna u ekonomskom smislu”.

“To zahteva naš veliki trud”, rekao je Vučić u intervjuu koji je danas objavila “Rosijskaja gazeta”.

“Ukoliko ste primetili, nikada ne govorim o našem stupanju u EU za tri, četiri, pet ili šest godina”, rekao je premijer Srbije ističući da “treba samostalno da sprovedemo reforme i izgradimo svoju državu”.

“Naš zadatak je dovršavanje reformi, da 2018-2019. godine možemo da to saopštimo EU. A ona neka ocenjuje postoje li prepreke za širenje ili ne. To nije naša stvar. Srbija će živeti, ali je važno probati dostići taj rezultat i sprovesti te reforme zbog nas samih”, kazao je Vučić.

“Uvek težim tome da mi u Srbiji završimo svoj posao. Međutim, nije na nama da odlučujemo želi li neko da nas primi u svoj sastav”, dodao je predsjednik Vlade Srbije.

Na pitanje da li bi vlada bila spremna na kompromise kako bi riješila problem Kosova, Vučić je rekao da mi već činimo kompromise da bi se održala stabilnost u regionu “iako ti kompromisi ni u koliko ne raduju većinu stanovništva Srbije”.

“Naravno, mi nismo priznali i ne priznajemo nezavisnost Kosova. Iskreno govoreći, na nas niko i ne vrši pritisak u tom smislu. Svi znaju, da mi nećemo učiniti takav korak”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, “nekada su kompromisi vrlo bolni, ali očuvanje mira i regionalne stabilnosti, kao i poštovanje naših najvažnijih interesa ima ključni značaj”.

Vučić je dodao da će “pregovori oko Kosova biti nastavljeni” i da treba riješiti “mnogobrojna bolna pitanja u oblasti energetike, odnosa pravosudnih organa, sprovođenje pravosuđa”.

Prema njegovim riječima, danas je Srbija “bedem stabilnosti čitavog zapadnog dijela Balkanskog poluostrva” i uvažava sve svoje građane nezavisno od njihove nacionalne, vjerske ili druge pripadnosti, a premijer želi uvažavanje Srbije, koja će biti izgrađena i moderna.

Govoreći o saradnji sa Rusijom, Vučić je rekao da je energetika jedna od najperspektivnijih oblasti.

“Ima mnogo pitanja koje je potrebno rešiti u oblasti energetike”, dodao je on.

“Znate da je “Gasprom” većinski vlasnik srpske kompanije NIS. Potrebno je razmotriti budućnost naših odnosa u tom pitanju, kako bismo sve rešavali kao partneri”, rekao je srpski premijer.

Potrebno je vidjeti, kako i gdje smo došli povodom pitanja “Južnog toka”.

Prema njegovim riječima, kada su vođeni pregovori o “Južnom toku”, Srbija je imala “prilično teške uslove”, ali “smo se, zahvaljuju˝i želji predsjednika (Rusije Vladimira) Putina da nam izađe u susret, brzo i lako dogovorili”.

Pritom, podsjetio je Vučić, u pitanju “Južnog toka” nije sve u nadležnosti Srbije, već se određuje dogovorom Rusije i EU.

“Gasovod u Srbiji počinjaće na granici sa Bugarskom i završavati na granici sa Mađarskom, ali on ne može da prolazi samo teritorijom Srbije. Srbija je učinila sve što od nje zavisi”, kazao je predsjednik srpske vlade.

Vučić je rekao da sporazum o izgradnju Južnog toka smatra dobrim za Srbiju.

Prema njegovim riječima, srpska vlada ima za cilj dalji razvoj partnerskih odnosa sa Ruskom željeznicom i realizaciju novih zajedničkih projekata.

On je podsjetio da je Srbija sa Ruskim željeznicama sklopila sporazum o kreditu od 800 miliona dolara koji je namijenjen za razvoj i modernizaciju željezničke mreže u Srbiji.

“Devedesetjedan milion smo već potrošili. Rezultat saradnje možete videti na liniji Beograd-Pančevo. Radovi idu odlično, mislim da će posao biti završen u roku”, rekao je Vučić.

Kako je naglasio, Srbija želi da privuče ruske investitore, prije svega u oblasti poljoprivrede.

“Već sam govorio da je Rusija veliko tržište, kojem je potrebno mnogo povrća, voća, mesa. Želimo da privučemo ruske investitore pre svega u oblasti prerade tih proizvoda, da ovde budu izgrađene male fabrike za preradu i izvoz ne samo u Rusiju već i EU, Tursku. To je ono što predlaže Srbija”, rekao je Vučić.

Predsjednik Vlade Srbije je uoči Putinove posjete rekao da očekuje da će biti pripremljen priličan broj konkretnih tema, čije će razmatranje biti u korist i Srbiji i Rusiji.

Vučić je istakao da će važan događaj ne samo za Srbiju, već i za rusko-srpske odnose imati i predstojeće obilježavanje 70. Godišnjice oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora.

“U Srbiji je prilično neobična situacija. Uvek smo više slavili naše poraze, od pobeda. Ukoliko dobro pogledate srpsku istoriju, pronaći ćete da imamo mnogo više pesama, filmova, spomenika, koji su posvećeni porazima. Razume se, u tim borbama mi smo pokazali svoju hrabrost, ali daleko manje govorimo o našim pobedama”, rekao je premijer Srbije, dodajući da je oslobođenje Beograda bilo “jedna od naših najvećih pobeda”.

“Srpska, tačnije jugoslovenska armija, uz ogromnu podršku Crvene armije, oslobodila je Beograd 20. oktobra 1944. I ponosan sam što ćemo posebno obeležiti taj jubilej. I proslavićemo pobedu, borbu za slobodu, za ostvarenje prava na život srpskog naroda, kao i konačnu pobedu nad nad fašizmom na ovoj teritoriji”, rekao je Vučić.

“Želimo da iskažemo zahvalnost našim precima, koji su nas oslobodili od fašizma”, kazao je premijer Srbije.

Srpski premijer je takođe naglasio da Srbija ne namjerava da uvodi sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

“Srbiji niko ne može da naredi da naruši odnose sa Rusijom”, istakao je on.

“Ne govorim vama da sam protiv EU, isto kao što ne želim da govorim u Briselu da ću uvesti sankcije Rusiji, jer ja ne želim da uvodim sankcije protiv Rusije. Smatram da je to ozbiljna politika koja zaslužuje uvažavanje, a ne politika čiji je cilj da se svidite nekome. Za Srbiju ne tražim ljubav, već uvažavanje. Težim da Srbija bude slobodna država u kojoj rukovodstvo ima slobodu donošenja odluka”, naglasio je Vučić.

Govoreći o predstojećem predsjedavanju Srbije OEBS-om, predsjednik Vlade Srbije je rekao da će Srbija postupati ozbiljno, odgovorno i u skladu sa Kriterijumima iz Kopenhagena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *