Za zaštitu od poplava 86 miliona evra

BANJALUKA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da je projektom hitnih mjera zaštite od poplava, koje podrazumijevaju jačanje nasipa, otklanjanje štete i smanjenje rizika od poplava širom Srpske, predviđeno ukupno 86 miliona evra.

Mirjanić je naveo da je novac obezbijeđen iz kredita Evropske investicione banke i Svjetske banke, dodajući da su do sada potpisana 23 ugovora za 39 projekata u vrijednosti 18,5 miliona evra.

“Prioritet je obnova i jačanje nasipa velikih rijeka Bosne, Save, Drine, Vrbasa, otklanjanje šteta i sanacija obodnih lokalnih kanala”, rekao je Mirjanić za “Večernje novosti”.

On je naveo da će ratari u Srpskoj dobiti novčane podsticaje za proizvodnju merkantilne pšenice do 250 KM po hektaru, kao i da se među podsticajima nalazi i regresiranje dizel goriva od 0,60 KM po litru.

Kada je riječ o jesenjoj sjetvi, Mirjanić je dodao da će najveće površine od 40.000 do 45.000 hektara biti zasijane pšenicom.

On je navode predstavnika opozicije po kojima vlast “pere novac” projektima u poljoprivredi nazvao neistinitim i tendencioznim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *