Zabilježena 62 slučaja kršenja novinarskih prava

Putem linije za pomoć novinarima od maja prošle do maja ove godine u BiH su prijavljena 62 slučaja kršenja novinarskih prava, saopšteno je iz Udruženja BH novinari.

U tom periodu evidentirane su dvije prijave prijetnje smrću, tri fizička napada na novinare, četiri slučaja mobinga, te 11 slučajeva pritisaka i prijetnji novinarima i medijskim radnicima.

Prema godišnjem izvještaju Reportera bez granica, BiH se u 2014. godini nalazila na 66 mjestu od 180 zemalja kada je riječ o stanju medijskih sloboda.

Linija za pomoć novinarima djeluje u okviru Udruženja BH novinari kao institucija za podršku i pomoć novinarima u ostvarivanju njihovih svakodnevnih poslova, kao i zaštiti njihovih prava i sloboda.

Povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, Udruženje BH novinari i Fondacija “Fridrih Ebert” održaće sutra konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti istraživanja javnog mnijenja o temi “Medijske slobode u BiH – uporedni izvještaj 2009-2015”.

Istraživanje je provedeno od 25. marta do 14. aprila radi utvrđivanja stavova garađana, između ostalog, o medijskim slobodama i povjerenju građana u medije, političkim pritiscima i napadima na novinare, funkcionisanju i opstanku javnih servisa u BiH, rješavanju zahtjeva o uspostavljanju kanala na hrvatskom jeziku.

LANI 875 ŽALBI GRAĐANA NA IZVЈEŠTAVANjA ŠTAMPE I ONLAЈN MEDIЈA

Savjet za štampu u BiH prošle godine primio je 875, a od početka 2015. godine 79 žalbi građana na izvještavanje štampe i onlajn medija, od čega se 11 žalbi odnosi na komentare posjetilaca internet portala.

Od ukupnog broja, 40 žalbi je riješeno samoregulacijom, tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju, sa saopšteno je iz Savjeta za štampu.

Savjet za štampu u BiH, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH, povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, u 29 gradova u BiH organizuje javnu kampanju “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”.

Cilj kampanje je animacija građana da koriste građansko pravo i šalju žalbe Savjetu za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje, ali i da se informišu o stanju medijskih /ne/sloboda u BiH i o činjenici da konstantno ugrožavanje sloboda izražavanja i informisanja predstavlja povredu osnovnih ljudskih prava na istinito i pravovremeno izvještavanje.

Regulatorna agencija za komunikacije saopštila je da se pridružuje i ove godine obilježavanju Svjetskog dana slobode medija kada se javnost podsjeća na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih radnika u izgradnji i očuvanju demokratije.

Direktor oblasti emitovanja Regulatorne agencije za komunikacije Helena Mandić istakla je da zabrinjava činjenica da se u BiH situacija sa medijskim slobodama iz godine u godinu pogoršava.

“Umjesto fokusiranja na načine za postizanje novih, boljih standarda, ponovo se vraćamo na izvorne postulate slobode izvještavanja i ponovo podsjećamo da su novinari i medijski radnici izloženi raznim političkim i finansijskim pritiscima, te da ugrožavanja medija i medijskih sloboda, koji često dovode do ugrožavanja života, ne smiju postati standard”, navela je Mandićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *