Zamijenite čašu soka čašom vode, bićete zdraviji!

Ako prestanete da pijete bezalkoholne slatke napitke svaki organ u tijelu biće vam zahvalan BEZALKOHOLNI slatki napici stvaraju zavisnost kao cigarete, alkohol ili psihoaktivne supstance. Dobro se osjećate dok ih pijete, ali dugoročna primjena može značajno da našteti organizmu. U sve više istraživanja dokazuju se negativni efekti po zdravlje dugoročne konzumacije ovih napitaka. Možda je sada pravo vrijeme da kažete dosta bezalkoholnim slatkim pićima, ili da barem smanjite dnevni i nedeljni unos. Rezultati studija govore dovoljno u prilog zdravlja – stanje organizma će se drastično poboljšati kada čašu soka zamijenite čašom vode. Svaki organ u tijelu će biti zahvalan za ovu zamjenu i odvikavanje od “štetnih gutljaja”.

SRCE

Vaše srce će biti zdravije kada prestanete da pijete slatke sokove. Studija koja je 2012. rađena u Univerzitetu u Harvardu pokazala je da ovi napici povećavaju rizik za nastanak hroničnih bolesti srca. Učesnici koji su uglavnom pili slatke napitke imali su 20 odsto veći rizik da dožive srčani udar, utvrdili su istraživači. Druga studija, objavljena 2011. godine, pokazala je da sokovi povećavaju pritisak, a ove vrijednosti rastu sa svakom novom čašom. Time što ćete tokom dana jednu čašu soka zamijeniti čašom vode značajno ćete smanjiti krvni pritisak i poboljšati zdravlje srca.

MOZAK

Mnogi piju dijetalnu kolu ili bezalkoholna slatka pića tokom popodnevnih sati na poslu, u namjeri da odagnaju pospanost dozom kofeina i šećera. Na ovaj način možete da se fokusirate privremeno, ali dugoročno, pretjerivanje sa sokovima može da ima negativan uticaj na funkciju mozga i proces razmišljanja, učenja i pamćenja.

ZUBI

Bezalkoholni slatki sokovi uništavaju zube, a kada ih izbacite iz upotrebe, imaćete zdravije zube i ljepši osmijeh. U ekstremnim slučajevima, preterivanje sa ovim napicima može da izazove nagrizanje sluzokože u ustima, kao kod korisnika nekih psihoaktivnih supstanci. U studiji koja je objavljena 2013. godine otkriveno je da su žene koje su dnevno pile oko dva litra bezalkoholnih slatkih sokova tokom tri do pet godina, imale ozbiljna oštećenja zuba kao i zavisnici od metamfetamina ili kokaina. Limunska kiselina u ovim napicima oštećuje zubnu gleđ, čini je mekšom i mnogo osetljivijom i prijemčivijom za karijes ili promjenu boje.

BEŠIKA

Slatki napici su diuretici, koji povećavaju učestalost i hitnost mokrenja. Takođe, iritiraju bešiku i pogoršavaju infekcije ovog organa ali i cijelog urinarnog trakta. Korišćenjem čiste vode, nezaslađenih sokova ili mineralne vode, pomoći ćete tijelu da se oslobodi toksina i da se kompletno očisti. KOSTI Uzdržavanje od sokova poboljšaće zdravlje kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze. Pored toga, ako budete pili manje sokova, možda ćete žeđ “gasiti” mliječnim i drugim napicima koji obiluju kalcijumom od kojih će kosti imati mnogo više koristi.

BUBREZI

I bubrezi će biti zdraviji kada se oslobodite loše navike pretjerivanja sa uzimanjem šećernih napitaka. Studije pokazuju da pijenje slatkih bezalkoholnih sokova povećava rizik za bubrežne bolesti, ali i za terminalno otkazivanje ovih organa. Ni dijetalni napici nisu manje štetni, a istraživači su otkrili kod žena koje su pile mnogo dijetalnih sokova svaki dan smanjenu funkciju jetre u odnosu na žene koje nisu uzimale ove napitke.

REPRODUKTIVNI ORGANI

U nekim slučajevima, limenke u kojima se čuvaju ovi napici mogu da sadrže bisfenol-A ili BPA, koji je povezan sa povećanim rizikom od raka, ali i negativnim djelovanjem na funkciju endokrinog sistema. Neke studije su takođe pokazale da je BPA povezan i sa prevremenim pubertetom ili neplodnošću, i da u suštini dovodi do oštećenja reproduktivnih organa. Prema Fondaciji za rak dojke, BPA je jedna od najčešćih hemikalija kojima smo izloženi posredstvom ambalaže za čuvanje hrane i pića ili u ispunama za zube. To je sintetički estrogen koji ometa rad hormona i povećava rizik za rak dojke, prostate, metaboličke poremećaje, pa čak i za tip 2 dijabetesa.

GUBITAK TEŽINE

Jedan od najlakših načina da izgubite kilograme je da smanjite unos bezalkoholnih slatkih napitaka. Za početak, osobe koje nekontrolisano uzimaju sokove tokom dana, počeće sa redukcijom kilograma čim samo jednu limenku soka zamijjene čašom vode.

PREVENCIJA DIJABETESA TIP 2 I DRUGIH HRONIČNIH BOLESTI

Brza hrana, višečasovno sjedenje na poslu a zatim i tokom popodneva na kauču ispred televizora faktori su koji dovode do gojaznosti, a povećavaju rizik za nastanak dijabetesa tipa 2 i drugih hroničnih oboljenja kao što su rak i kardiovaskularne bolesti.

ŽIVJEĆETE DUŽE

Nedavna studija objavljena u časopisu American Journal of Public Health pokazala je da ljudi koji piju mnogo bezalkoholnih slatkih napitaka imaju kraće tjelomere u ćelijama imunog sistema, što znači da imaju veći rizik od prijevremenog umiranja. Tjelomere su zaštitne DNK jedinice koje se nalaze na krajevima hromozoma, i što su kraće, ta osoba je starija i ima veći rizik od bolesti i umiranja. Dakle, izbacite slatke napitke i produžite svoje tjelomere, ali i izglede za duži život.

PREPORUČEN DNEVNI UNOS

AKO niste sigurni koliko bi tečnosti tokom dana trebalo da popijete, izračunajte svoje potrebe u odnosu na stopu bazalnog metabolizma. Žene tjelesnu težinu treba da pomnože sa 23, a muškarca sa 24. Na dobijenu brojku treba dodati i utrošene kalorije prema aktivnostima, 500 za osobu koja ne vježba, a 1.000 za osobu koja ide u teretanu, trči ili slično. Dobijeni zbir podijelite sa 200, i dobićete broj čaša od 200 ml koje treba tokom dana da popijete.

(NN/novosti)