Zaštita ljudskih prava obrađena Ustavom RS

BANJALUKA – Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković izjavila je danas da je zaštita ljudskih prava posebno obrađena u Ustavu Srpske i kroz sve zakonske projekte kada je riječ o zaštiti ličnosti, odnosno zaštiti osnovnih ljudskih prava.

“Zakonskim projektima koje je radilo Ministarstvo pravde Srpske uvijek se nastojalo ugraditi sve što je pozitivno o pitanju zaštite bilo kojeg ljudskog prava, kao i sve što je dato kroz konvencije”, rekla je Zlatkovićeva novinarima pred otvaranje trodnevne konferencije pod nazivom “Iskustva i izazovi izgradnje mira u BiH, rodni aspekt”.

Ona je navela da je, između ostalog, u usvojeni izmijenjeni Porodični zakon Srpske ugrađena konvencija o zaštiti maloljetnih lica, te da je izmjenama Krivičnog zakona Srpske ugrađena zaštita radnih prava zaposlenih lica, kao i prava nezaposlenih lica.

“Želimo provoditi sve akcije i aktivnosti kada je riječ o zaštiti ljudskih prava, posebno zaštite žene i prava žena u Srpskoj i BiH”, naglasila je Zlatkovićeva.

Ona je dodala da se položaj i uloga žene danas, u odnosu na period od prije deset ili dvadeset godina, drastično razlikuju, navodeći kao primjer ulogu žene u politici.

Prema njenim riječima, danas je prihvaćeno da se žena bavi politikom, što je prije 20-ak godina bilo nepojmljivo ili je na to gledano skeptično.

Zlatkovićeva je rekla da je, s druge strane, ženi danas, ako prihvati da bude učesnik i u političkom i društvenom životu i ako je majka, onda u svakom slučaju mnogo teže nego muškarcu, te da je zbog toga veoma važna podrška porodice.

Zamjenik direktora bijeljinske Fondacije “Lara”, koja je jedan od organizatora konferencije, Radmila Žigić rekla je da je konferencija dio projekta u vezi sa osnaživanjem žena za suočavanje sa prošlošću u koji je uključeno 12 nevladinih organizacija sa područija BiH.

Ona je podsjetila da se Rezolucijom UN 1325, kao i drugim međunarodnim dokumentima koje je BiH prihvatila i verifikovala, zahtijeva da ravnopravno, u svim društvenim procesima učestvuju i žene i muškarci, ističući da su žene u proteklom periodu mnogo manje učestvovale u donošenju ključnih odluka, a posebno su malo učestvovale u izgradnji mira.

Žigićeva je navela da će se konferencija baviti različitim aspektima tranzicijske pravde koji su već provedeni u BiH, i da se sagleda da li je ta tranzicijska pravda bila i pravda za žene, koliko su žene pogođene ratnim dejstvima, a koliko to nije uzeto u obzir.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *