Zatvoren međunarodni festival poezije za djecu i mlade

Četrnaesti međunarodni festival poezije za djecu i mlade “Poezija u bašti sljezove boje” zatvoren je danas u Istočnom Sarajevu prigodnim programom “Јutro sa pobjednicima konkursa i učesnicima festivala”.

Predstavnik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Dejan Kerleta je mladim pjesnicima uručio nagrade.

Za najuspješnije pjesnike proglašeni su Miljana Orašanin, učenik četvrtog razreda Gimnazije Pale i učenik drugog razreda Gimnazije “Јovan Dučić” iz Trebinja Nikola Kraljević.

Pohvale su dobili Lamija Ahmić iz Osnovne škole “Mak Dizdar” iz Zenice, te osnovci iz Trebinja – Isidora Ratković, Katarina Milović i Mateja Pejanović, te Nikolina Ninković, kao i Gorana Batinić, član Udruženja djece sa posebnim potrebama “Vratite nam osmijeh” iz Istočnog Sarajeva.

Mališani iz Lukavice družili su se danas u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i sa pjesnicima Todetom Nikoletićem, Borom Kapetanovićem, Јovom Čulićem, Miroslavom Kokošarom, Mirkom Vukovićem i Lelom Stojanović, koji su govorili svoje stihove koje su posvetili liku i djelu Branka Ćopića.

Prema riječima umjetničkog direktora 14. međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade “Poezija u bašti sljezove boje” Vitomira Mitrića, Forum teatar, organizator ove kulturne manifestacije, objaviće knjigu najboljih i nagrađenih radova sa 13. i 14. festivala.

Ovaj festival, posvećen Branku Ćopiću, otvoren je juče svečanom akademijom na kojoj su učestvovali pjesnici iz Republike Srpske, BiH, a otvorila ga je mlada pjesnikinja Miljana Orašanin.

Orašaninova je osvojila nagradu “Pjesničko uzdarje radoslavnica” na konkursu koji je raspisan u okviru festivala, a pravo učešća imali su mladi pjesnici od 18 do 30 godina.

Na konkurs festivala pod nazivom “Bosonogo djetinjstvo” poslato je 578 pjesama koje je napisalo 239 učenika osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala Dara Sekulić rekla je da su djeca ozbiljan svijet, ali da je sve manje pravog djetinjstva i bašta sljezovih boja.

“Više nego ranijih godina djeca pišu o svijetu kojeg se plaše, o sukobima i ratovima, podjelama i razlikama, pišu o svijetu koji im oduzima radost”, navela je Sekulićeva.

Prema njenim riječima, svi oni su danas mogli dobiti nagradu, ali odlučile su nijanse.

Ona je naglasila da je prvonagrađeni srednjoškolac iz Trebinja Nikola Kraljević, kao zreo stvaralac, na ovaj konkurs, osim nekoliko pjesama, poslao čak i svoju poemu.

“Nadam se da će oni koji brinu o izdavaštvu zapamtiti ime ovog mladog pjesnika i da će njegova poema ugledati svjetlo dana. Ne bih voljela da mu se desi, kao meni pod stare dane, da čak šest mojih neobjavljenih zbirki čami u ladicama. Vjerujem da će se neko ipak sjetiti i potruditi da, kada me više ne bude, te knjige ugledaju svjetlo dana”, poručila je Sekulićeva.

Četrnaesti međunarodni festival poezije za djecu i mlade “Poezija u bašti sljezove boje” finansiralo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izvor:Srna