Završen 18. Jazz Fest Sarajevo

Nakon što su stotine mališana i njihovih roditelja u 12.00 pohodili Bosanski kulturni centar u kojem su se održali koncert i radionica za djecu školskog i predškolskog uzrasta, a Galerija BKC-a odjekivala zvukovima klavira, doboša i činela, uz nasmijana i sretna lica najmlađih posjetilaca, u večernjim satima dvorana BKC-a ponovno je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

U 20.00 na pozornicu je izašla osmočlana skupina predvođena trubačem Ibrahimom Maaloufom koji se pokazao ne samo kao izniman instrumentalista i interpretator već i kao sjajan showman. U više je navrata svojim izvedbama ali i opaskama izmamio gromoglasan aplauz, a uz njegovu asistenciju publika Jazz Festa je horski pjevala melodiju kompozicije Beirut objavljene na albumu Diagnostic iz 2011. godine.

Na koncertu se Maalouf osvrnuo i na nastanak ove kompozicije inspirirane njegovim prvim samostalnim odlaskom u Liban 1993. godine nakon okončanja dugogodišnjeg rata, napominjući kako su Sarajevo i Bosna i Hercegovina jedno od rijetkih mjesta u kojima publika u potpunosti može razumjeti njegova osjećanja vezana za rat i ratna razaranja, a koja su dovela do nastanka ove kompozicije.

Kulminaciju koncerta koji je trajao dva i po sata predstavljala je izvedba kompozicije True Sorry na kojoj su se Maaloufu i njegovom ansamblu pridružila šestorica trubača iz regije: Darko Beus iz Zenice, Aleksandar Arsić iz Beograda, Admir Vraćo iz Sarajeva, Šime Glavina iz Makarske, kao i mladi polaznici edukativnog programa Jazz Festa Music Meeting Tomislav Bedenik iz Varaždina i Nikola Mirosavić iz Kraljeva.

Njihovu zajedničku izvedbu publika je pozdravila na nogama, pokazujući oduševljenje ovim iznenađenjem koje je Maalouf priredio za posjetioce Jazz Festa, izražavajući u nekoliko navrata zadovoljstvo svojim premijernim gostovanjem u našoj zemlji, organizacijom i gostoprimstvom na sarajevskom festivalu.

Bio je to posljednji koncert ovogodišnjeg Jazz Festa koji će ostati upamćen po rekordnoj posjeti, izvrsnom programu, odličnoj produkciji, sjajnoj atmosferi i koncertima koje će publika dugo pamtiti.

Naredno izdanje festivala bit će održano od 3. do 8. novembra 2015. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *